КИЕВ
00:31
Брюссель
23:31
Москва
01:31
Среда, 24 апреля 2024

Новости



4 млн безробітніх селян невраховані в офіційній статистиці

11 апреля, 15:55  Социальная  Украина

Ще вчора чиновники заявляли, що піднімуть пенсійний вік до 63 років. Сьогодні заспокоюють, мовляв, усе лишиться, як було. А що українці почують завтра? Зараз влада варіює між вказівками Міжнародного валютного фонду і реальними потребами українців. У Раді Аграрної партії з питань соціальної політики та пенсійної реформи запевняють: ефективність будь-яких пенсійних реформ зводиться до нуля, якщо не врегулювати питання зайнятості населення. Про це йшлося на засіданні Ради 7 квітня.

 

У найкоротші терміни слід модернізувати Державну службу зайнятості і розробити механізм зниження рівня безробіття, переконані експерти. Аграрії активно готують відповідні зміни до законодавства.

 

"Факт залишається фактом: при нестабільній демографічній ситуації і високому рівні безробіття - а тільки за офіційною статистикою це 9,5% - форсовані реформи загрожують соціальним вибухом. Я не вірю, що влада цього не розуміє. Просто часто чиновники плутають, на кого працюють - на український народ чи інтереси МВФ", - говорить лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Загальновідомо, що саме зайнятість населення є індикатором продуктивності суспільства. Однак ситуація в Україні щодо цього залишає бажати кращого. Так, досі ніхто навіть не дає точну цифру, скільки в Україні насправді безробітних. Тільки за підрахунками аграріїв, в офіційній статистиці не враховано понад 4 млн безробітних селян.

 

"Справді, існує так звана категорія домогосподарників - їх понад 2 млн. Це сільські мешканці, які ведуть елементарне домашнє господарство на присадибній ділянці. Офіційно їх вважають зайнятими і до безробітних не зараховують. Хоча насправді це не так. Ще понад 2 млн селян належать до категорії економічно неактивного населення. Це працездатне населення віком від 15 до 65 років, яке припинило реєструватися у службах зайнятості і заявляти про своє бажання працевлаштуватися. Постає питання - чому ці особи не реєструються? Перш за все, через погану інфраструктуру. Селяни не мають можливості дістатися до потенційної роботи. Якщо в Західній Європі люди можуть щодня їздити на роботу за 100-200 км, то українці локалізовані біля своїх населених пунктів. Багато де навіть автобусних маршрутів немає, людям доводиться добиратися хіба що велосипедом чи на возі", - пояснив професор кафедри лісового менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України, заступник голови Ради Аграрної партії з питань соціальної політики та пенсійної реформи Володимир Рябченко.

 

Сьогодні рада розробляє інноваційні механізми врегулювання ситуації на ринку праці. Серед пропонованих змін до законодавства, зокрема: унормування поняття "неформальної" зайнятості, легалізації трудових відносин, повернення норми щодо можливості дострокового виходу на пенсію (за 1 рік) (для зменшення навантаження на ринок праці) і зменшення до 180 днів (сьогодні 360 днів) тривалості виплати допомоги для осіб, звільнених з останнього місця роботи за корупцію, внаслідок люстрації та за вироком суду. Також аграрії наголошують на необхідності впровадження Державною службою зайнятості новітніх підходів. Йдеться про перетворення Державної служби зайнятості в сервісну службу, особливо в контексті співпраці з роботодавцями - перехід до пакету послуг, що сприяє отриманню вакансій; запровадження нових підходів до підбору підходящої роботи; збільшення ефективності адміністрування коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття шляхом зміни умов виплати допомоги по безробіттю; запровадження індивідуального супроводу окремих категорій безробітних.

 

"А також треба передбачити можливість отримувати послуги в онлайн-режимі (у тому числі інформаційно-консультаційні, профорієнтаційні послуги тощо), зокрема через електронні кабінети. Це досить мобільні та зручні інструменти, як для безробітних, так і для роботодавців. У Швеції таким чином уже надають близько 90% послуг. Звичайно, для впровадження нововведень необхідний великий ресурс. Але рухатися в цьому напрямку варто. Інакше ми просто будемо відставати від світу", - підкреслив Валерій Ярошенко, голова Ради Аграрної партії з питань соціальної політики та пенсійної реформи.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу