КИЕВ
10:58
Брюссель
09:58
Москва
11:58
Суббота, 27 апреля 2024

Новости



Березнева індексація: кому і на скільки підвищать пенсії

29 февраля, 14:00  Социальная  Украина

 

З 1 березня 2024 року в Україні пройде індексація пенсій. Виплати буде підвищено майже на 8%. Це значно нижче прогнозованого раніше рівня. Та все ж, понад 10 млн пенсіонерів з наступного місяці отримають доплати. Перерахунок проведуть автоматично, без необхідності людей звертатись до органів соцзабезпечення. Кому і на скільки підвищать виплати та чому вони будуть менші, ніж очікувалось раніше, давайте розберемось у матеріалі. 

Про це пише у своєму блозі експерт з соціальних питань, засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» Олександр Колесніков.

 

Ручне регулювання і гроші Заходу

Чи відбудеться взагалі індексація пенсій і яким буде коефіцієнт перерахунку, залишалося інтригою майже до кінця лютого. Воно й не дивно, адже в Пенсійному фонді уже давно діра, яку не можливо заповнити.

Гроші на виплати пенсіонерам ідуть з державного бюджету, а точніше з допомоги міжнародних партнерів. Адже все, що ми заробляємо, як країна, направляється на оборону. Уже точно відомо, що кошти від Євросоюзу точно будуть, а от підтримка від США досі під питанням. Думаю саме через це коефіцієнт підвищення значно «скромніше» анонсованого раніше.

Якби перерахунок ішов у мирний час, то процент, на який підвищать пенсії, міг би обрахувати кожен. Адже він прописаний у законі. До нього має увійти 50% зростання споживчих цін за минулий рік та 50% від підвищення середньої зарплати. При складанні бюджету, ще торік, чиновники Мінсоцполітики закладали цифру індексації 13%. На початку року неофіційно в Кабміні озвучували, що перерахунок буде на 16%. У підсумку пенсії підвищать всього на 8%. Очевидно, що урядовці вирішили зекономити на пенсіонерах, саме через невизначеність з допомогою від партнерів.

Чи можна це якось оскаржувати? Ні. Під час воєнного стану, Кабмін має право в ручному режимі визначати і терміни індексації, і її умови. В принципі, могли б взагалі її не провести і це б не порушило законів. Тому добре, що виплати хоча б трохи підвищать. Нехай не на стільки як хотілось би, та навіть кілька сотень зверху – це можливість купити ліки чи додатковий кілограм м'яса. 

«Стелі» і обмеження

Перерахунок проведуть для виплат призначених до 31 грудня 2023 року.  Як і торік, Кабмін визначив мінімальну і максимальну межу збільшення виплат. Доплата не може бути меншою за 100 грн та більшою за 1500 грн.

Торік, нагадаю, виплати індексували на 19,7%. І тим, у кого виплати за загальним стажем та віком більше за мінімалку – у середньому додавали 750 грн доплати.

Зараз доплати будуть значно менші, адже коефіцієнт більше ніж удвічі нижче торішнього. В Кабміні порахували, що середній розмір підвищення складе 322 грн. 

Оновлені «мінімальні» пенсії

З 1 березня перерахують пенсії прив'язані до прожиткового мінімуму. Він зріс іще з січня. Але за законом про Держбюджет перерахунок пройде разом із загальною індексацією. Не знаю чи це зробили з розрахунку на економію чи просто, щоб чиновникам не робити додаткову роботу. Тож прожитковий мінімум збільшився для непрацездатних осіб з 2093 грн до 2361 грн. Такою має бути і  мінімальна пенсія. А максимальна відповідно 23610.

Втім, як і торік, Кабмін визначив додаткові гарантії для мінімальних пенсійних виплат, які залежать від стажу та віку. Тож:

????не менше 3370 грн — пенсія непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, не може бути нижче. Та у пенсіонерів, яким виповнилося 80 років, мають страховий стаж 25 років чоловіки та 20 років жінки; 

????не менше 2980 грн у пенсіонерів віком до 70 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, та у осіб з інвалідністю І групи;

????не менше 2725 грн. у інших категорій пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію)

Перерахунок працюючим пенсіонерам відбудеться як і щороку у квітні. А  вченим та чиновникам у липні. Очевидно, коефіцієнт їм закладуть такий як і всім.

За підрахунками урядовців, середня пенсія зросте до 5 717 грн. Але мене значно більше цікавить побачити розгорнутий звіт, після підвищення, від Пенсійного фонду. З нього буде видно, який відсоток пенсіонерів продовжує залишатись за межею бідності. Адже попри те, що я радію за навіть кілька додаткових сотень, які отримають пенсіонери, радикально картину це не змінить. Дуже багатьом літнім людям, щоб вижити, як і раніше потрібна буде підтримка від волонтерів та небайдужих.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу