КИЕВ
09:43
Брюссель
08:43
Москва
10:43
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Парламент ухвалив закон про трансплантацію

20 декабря, 13:11  Правовая  Украина

 

Українське законодавство наблизили до міжнародних стандартів  у сфері трансплантації. Народні депутати ухвалили у другому читані та в цілому  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині". «За» проголосували 320  парламентарів.

 

МОЗ, трансплантація, закон про трансплантацію, донори, пересадка органів, Ірина Заславець, Зоряна Скалецька, трансплантация, закон о трансплантации, доноры, пересадка органов, Ирина Заславец, Зоряна Скалецкая.

 

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що метою законодавчого акту є забезпечення побудови дієздатної та ефективної системи трансплантації в Україні, приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних актів у сфері трансплантації, а також зменшення надмірної зарегульованості в цій сфері.

 

Закон встановлює, що Державна інформаційна система супроводу трансплантації складається з Єдиної державної інформаційної система трансплантації та Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

 

Також пропонується визначити, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) , але не пізніше 1 січня 2021 року положення цього Закону щодо використання ЄДІСТ для проведення трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

 

Пропонуються зміни в частині регулювання трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, які дозволять налагодити механізм взаємодії з реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин за кордоном та використовувати недержавні реєстри для наповнення національної бази даних донорів гемопоетичних стовбурових клітин.

 

Законом також пропонується замінити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією на координаційний центр з питань трансплантації – спеціалізовану державну установу, яка виконує функції у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, яка утворюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

 

Загалом пропонується внести зміни до вісімнадцяти статей та двох пунктів прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині", уточнити норми, що стосуються питань трансплантації, Основ законодавства України про охорону здоров'я, розширити можливості розвитку медичної науки шляхом внесення доповнення до статті 6 Закону України "Про поховання та похоронну справу".

 

З метою підвищення захисту діяльності в сфері трансплантації пропонується деталізація складу злочину, передбаченого частиною першою статті 143 Кримінального кодексу України, та доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 452 щодо порушення встановленого порядку внесення інформації до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомляли, що прийняття закону про трансплантацію дозволить  створити дієву систему трансплантації.

Читайте також, у Черкасах вперше провели трансплантацію кісткового мозку

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу