КИЕВ
17:15
Брюссель
16:15
Москва
18:15
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Кількість ДТП в Україні хочуть зменшити новою навчальною програмою "Відповідальні батьки"

30 августа, 13:15  Социальная  Украина

В Україні в ДТП щомісяця гине майже 1 клас дітей, щороку - близько 4000 людей - це майже як ціле село, і здебільшого - це діти та молодь. Аби врешті решт змінити цю жахливу статистику в Україні запустилася загальнонаціональна навчальна програма "Відповідальні батьки", ініційована Національною програмою з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge.

Проект стартував зі Львова, адже, за статистикою, Львівська область є одним із проблематичних регіонів за рівнем загибелі у ДТП і дітей, і дорослих. Це доводять факти: на Львівщині у 2015 році внаслідок дорожньо-транспортних пригод загинули 15 дітей, з них троє - у Львові.

«Протягом першого півріччя 2016 року на дорогах Львова вже загинули двоє дітей. Високий рівень травматизму серед дітей у цьому місті спонукав фахівців почати активніше працювати з дітьми у сфері безпеки дорожнього руху. За цей час вдалося зменшити вдвічі кількість смертельних випадків від дорожньо-транспортного травматизму", - розповів головний педіатр Львова Богдан Остальський.

 

Програма "Відповідальні батьки" взялася навчати БДР саме дорослих. І в першу чергу майбутніх та молодих батьків. Адже батьки - є прикладом для дітей та основним джерелом пізнання світу, вони мають в першу чергу демонструвати правильну модель поведінки на дорозі, знати правила дорожньої безпеки та передавати свої знання дітям.

"Діти отримують більш важкі травми внаслідок ДТП. - Розповідає координатор проекту "Traffic Challenge" та співавтор програми "Відповідальні батьки" Ольга Дробишева. - 70% дітей отримують у ДТП важкі черепно-мозкові травми, які роблять дітей інвалідами або призводять до смерті. 75% травм дітей-пасажирів - це забиття ніг, обличчя та голови. А, за свідченнями лікарів Охмадтиту, близько 50% дітей після ДТП, що потрапляють до них, потребують переливання крові. Діти дуже вразливі - ми маємо ставитися до цього з максимальною увагою, адже несемо за них відповідальність".

У межах проекту молодим батькам та парам, які лише готуються стати батьками розповідатимуть: як вберегти дитину від ДТП, як правильно убезпечити її (де найбезпечніше в машині, з якою швидкістю вилітає подушка безпеки і чому вона може вбити того, хто нехтує пасками тощо, за скільки метрів видно світло відбивні елементи), як навчити дитину правильно поводитись на дорозі, тренувати увагу та окомір, як використовувати дитячі крісла в автомобілях, які найнебезпечніші ризики кермування для вагітних, які психологічні пастки готує дорога для дітей батьків тощо, а також як правильно надати невідкладну допомогу дітям будь-якого віку у разі ДТП.

 

Необхідність впровадження програми розуміє, підтримує та заохочує багато людей з різноманітних галузей. «На сьогодні ми вже маємо офіційну резолюцію від головного акушера-гінеколога України В'ячеслава Камінського, що рекомендує програму «Відповідальні батьки» до впровадження у всіх навчальних програмах при підготовці вагітних до пологів. Сподіваємось найближчим часом отримати таке ж підтвердження у керівників освіти, щоб впровадити обов'язкове навчання вихователів та вчителів, оскільки батьки України має бути впевненими, що віддають свою дитину під нагляд компетентної в цьому питанні людини. Це не дивина і не вигадки, а норма у цивілізованих країнах. Той, хто не має такої освіти - не має працювати з дітьми!», - зазначила Ольга Дробишева.

У Львові, як і в усій країні при жіночих консультаціях та пологових будинках діють школи відповідального батьківства. Тепер до питань підготовки до материнства додасться ще курс попередження дорожньо-транспортного травматизму. "Вже в вересні заплановані тренінги для медичних працівників жіночих консультацій і сімейних лікарів, за допомогою яких ми звертатимемо увагу на попередження дорожньо-транспортного травматизму», - каже Богдан Остальський.

 

А вже 15 та 16 вересня у Львові пройдуть курси для тренерів з безпеки дорожнього руху, поліцейських, медиків та соціальних працівників. 

Навчальну програму "Відповідальні батьки" у Львові реалізовує ГО "Львів - безпечне місто" спільно з Львівською міськрадою.

 

«Страхові компанії в усьому світі вкладають великі кошти в розвиток соціальних проектів. Паси безпеки штатно на автомобілі почали встановлювати саме за сприяння страхових компаній. Зусилля однієї навіть міжнародної фінансово-економічної групи є не безмежними, але якщо кожен з нас зробить по кроку в напрямку безпечного руху то ми з вами досягнемо дуже великих цілей», - заявив генеральний партнерTraffic Challenhe Максим Хоботов.

Ольга Дробишева анонсує: «Наступною областю впровадження програми "Відповідальні батьки" - є Київська, навчальні майстер-класи заплановані на вересень у Києві, далі ми хочемо провести впровадження у Дніпропетровській, Житомирській та Чернігівській областях».

Організатори Traffic Challenge розраховують на підтримку місцевої влади та активно шукають локальних партнерів серед громадськості та бізнесу в усіх областях України для якнаймаштабнішого впровадження курсу. 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу