КИЕВ
10:22
Брюссель
09:22
Москва
11:22
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Дніпро: Втручання поліції у вибори недопустиме

14 марта, 18:17  Политическая  Украина

 Показова демонстрація сили з боку парамілітарних формувань дискредитує правоохоронні органи та підриває демократичні інституції.

 

Подальше нагнітання ситуації загрожує тим, що громадяни просто боятимуться прийти на виборчі дільниці в день голосування. Завдання правоохоронних органів - забезпечити правопорядок, гарантувати об'єктивний підхід до учасників виборчого процесу та продемонструвати реальну політичну незаангажованість.

 

Про це йшлося під час прес-конференції на тему «Ризики дестабілізації ситуації в Україні напередодні президентських виборів», що відбулася 14 березня у прес-центрі інформаційного агентства «Міст-Дніпро» з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку».


«Багато учасників парамілітарних структур пройшли бойові дії, ці організації мають чітку військову структуру і навіть доступ до озброєння. Їх втручання у виборчий процес може призвести до непередбачуваних наслідків. Важливо, що вкрай складно простежити їхнє фінансування і, відповідно, те, на кого вони працюють», - говорить експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Юрій Подорожній.


Фахівці висловлюють побоювання, що подібні структури можуть бути використані для створення ситуації «контрольованого хаосу» й тиску на політичних опонентів своїх «покровителів».


«Коли ми чуємо заяви міністра про профілактичні бесіди з «Нацдружинами», то це певним чином приховування власної ролі. Бо, відверто кажучи, ті люди, які виходять під прапорами цих дружин - це підлеглі Міністерства внутрішніх справ. Вони всі походять з одного з парамілітарних об'єднань, яке є у складі МВС на правах підрозділу Національної гвардії. І казати, що якась там профілактична бесіда була, то вони її проводили з власними співробітниками. Те, що партія, до якої входить міністр, не має власного кандидата, не означає, що він не афільований із кимось із кандидатів», - зазначає голова правління «Комітету виборців України» у Дніпропетровській області Станіслав Жолудєв.


Нагадаємо, що представники цих організацій уже неодноразово заявляли, що «готові застосовувати силу на виборчих дільницях у разі фальсифікацій» та «вулиці будуть їхні», і відкрито говорили, що «у хлопців із «Нацдружин» є зброя, і вони будуть спостерігати за виборами».


«Це має чіткі ознаки залякування, щоб потім можна було робити якісь гучні заяви. Все це спекуляції напередодні президентських, а потім парламентських виборів», - каже Станіслав Жолудєв.


Фахівці наголошують, єдине завдання поліції - це забезпечення правопорядку і реагування на виклики громадян, і закликають керівництво МВС утриматися від будь-яких способів «підігрування» комусь із кандидатів.


«Коли різниця між топовими кандидатами в першому турі може бути в межах кількох відсотків, то для виходу в другий тур буде важливий кожен голос. А сьогодні ніхто не може з упевненістю сказати, хто саме потрапить у другий тур. Ми розуміємо, що міністр - це політична фігура, і він може переслідувати певні політичні цілі. Але не можна допустити, щоб усе відомство працювало в інтересах когось із кандидатів. І об'єктивна робота правоохоронців украй важлива для недопущення провокацій і зриву виборів на окремих дільницях, де, приміром, лідирує не той кандидат, на якого робить ставку керівництво відомства», - каже експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Євген Кузик.


Експерти переконані, загальне нагнітання передвиборчої істерії шкодить іміджу України на Заході та грає на руку Росії, головна мета якої - хаос та невизнання результатів виборів як міжнародними організаціями, так і громадянами України. Тож закликають громадськість контролювати, аби не було перевищення повноважень жодної із структур, задіяних у виборах.

 

 

Прес-служба ГО "Український Центр суспільного розвитку"

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу