КИЕВ
04:54
Брюссель
03:54
Москва
05:54
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



«Столиця має виглядати достойно, рекламний ринок – працювати цивілізовано, а люди – жити в комфортному і безпечному міському середовищі» – Оксана Поліщук

11 апреля, 09:12  Экономическая  Украина

Уже майже рік, як почалося практичне впровадження Реформи зовнішньої реклами в Києві. Вулиці оновлюють цілодобово, кількість реклами меншає, а її ефективність зростає. Хто впроваджує європейські стандарти на ринку реклами, а життя киян робить комфортнішим - розповідає Оксана Поліщук, голова Асоціації операторів зовнішньої реклами України.

Які висновки ви для себе зробили за рік впровадження реформи?

 
Передусім ми довели, що ринок зовнішньої реклами може бути реформований у цивілізований і ефективний спосіб. Цьому передував непростий і досить тривалий процес напрацювання нових Правил і Схеми розміщення рекламних конструкцій у місті. У ході дискусій шукали консенсус між власне операторами реклами, міською владою і громадою міста. Результатом стали зміни, які вже видно безпосередньо на вулицях. Ми оптимізували кількість та якість конструкцій: з одного боку, їх стало менше, а з іншого - їхня ефективність зросла.


Реформи, які відбуваються у столиці, якось вплинули на бізнес?

 
Як би не парадоксально це звучало для непосвяченої людини, але частка зовнішньої реклами з року в рік тільки зростає. Здавалося б, уже давно триває тенденція відходу бюджетів в онлайн - в інтернет-рекламу різних типів. Однак торік попит на зовнішню рекламу в Україні підвищився за різними форматами від 1% до 5%. Збільшилася і заповнюваність інвентаря всіх форматів. Таку тенденцію підтверджують і результати міжнародних досліджень. Так, на початку грудня 2018-го компанія MAGNA, дослідницький підрозділ рекламно-комунікаційного холдингу IPG Mediabrands, опублікувала черговий звіт про рекламний ринок. Займається вона цими дослідженнями із 2010 року і моніторить понад 70 країн. За її даними, цьогоріч бюджети на рекламу в цілому зростуть на 7,2%. Причому витрати на зовнішню рекламу збільшаться на 6,5%.


А хто замовляє рекламу в Україні на зовнішніх конструкціях?

 
Лідери не змінилися. У двадцятці рекламодавців перше місце - за сферою торгівлі (майже 18%), друге місце тримає сфера розваг (8,5%) і на третьому місці - нерухомість (8,3%). Ну а зважаючи на політичну активність цього року у зв'язку з виборами, четвертий замовник у топ-20 - це політики.


Що чекає на ринок зовнішньої реклами у майбутньому?


Насамперед, звичайно, продовжиться заміна статичного інвентаря на digital. Причому темпи з кожним роком будуть стрімко збільшуватися, особливо в Києві. Якість цього напряму ООН-реклами має суттєво поліпшити впровадження в країні 4G-мереж. Суть у тому, аби контент на digital-борди доправляти швидко і надійно, а також оперативно змінювати і програмувати сюжет у реальному часі. Є й інші технології, які вже прямують до нас зі США та Європи. Маю на увазі programmatic. Для рекламодавців це дуже зручно, адже вони можуть точково викуповувати рекламу на невеликий проміжок часу, закуповувати розміщення з мінімальними бюджетами. Наші оператори до таких можливостей уже приглядаються, думаю, це лише питання часу. Тобто йде успішне злиття «наружки» з новими технологіями.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу