КИЕВ
19:08
Брюссель
18:08
Москва
20:08
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Стелла Захарова: "Спорт - це не бізнес, це соціальний напрямок"

11 января, 13:02  Политическая  Украина

Спорт вищих досягнень неможливий без масового спорту. А масовий спорт - це, в першу чергу, здоров'я нації. Проте сьогодні можливість займатися спортом мають далеко не всі, а професійні спортсмени змушені виїжджати за кордон у пошуках кращого життя. Що сталося з українським спортом та чому він на межі існування розповіла Стела Захарова, олімпійська чемпіонка, президент МБФ «Спорт і діти».

 

"До будь-якої галузі треба підходити професійно. При призначенні профільного міністра повинен враховуватися професіоналізм, який реалізовувався багато років у спорті, а не просто пройшов по квоті та починає проводити експерименти і освоювати напрямок. Через це ми сьогодні втрачаємо кадровий потенціал -  українці приносять славу і медалі іншим країнам", - розповідає Стелла Захарова.

 

Сьогодні це болюче питання, адже тих спортсменів, які поїхали на змагання представляти інші країни, звинувачують в продажності та меркантильності. Ви особисто думали виїхати за кордон?

 

Протягом 10 років я прожила зі своїм чоловіком, футболістом Віктором Хлусом, у Швеції. Я працювала викладачем фізичної культури в школі, а ввечері - спортивним тренером. Незважаючи на можливість залишитись жити там й надалі, ми вирішили повернутися до України, тому що сумували за домівкою. Але в Швеції я звикла жити за європейськими правилами, а коли побачила, що тут система працює не на розвиток спорту, а на карман чиновників, почала активну боротьбу на користь українського спорту. Крім того, спортсменів не можна засуджувати, якщо вони вирішують представляти інші країни на міжнародних змаганнях. До прикладу: український гімнаст Олег Верняєв здобув олімпійську медаль цього року. До цього він здобув медаль чемпіонату Европи, світу, і т.д. В такого успішного спортсмена держава повинна інвестувати гроші, бо він приносить славу країні. Цього, звісно, не відбувається. А на свої зарплати наші спортсмен при травмі навіть не можуть зробити собі операцію. Спорт - це для них не хобі, це їх робота. І вони змушені як заробітчани їхати за кордон, щоб мати можливість виживати і лікуватися.

 

Зате коли спортсмен приносить медаль, чиновник стоїть з ним поруч, всім своїм виглядом показуючи, що це і його заслуга, і результат його роботи. Спортсмену від цього не легше. За свій важкий і короткий професійний вік він хоче отримати відповідну винагороду.

 

 

Ви, певно, маєте думку, як змінити ситуацію?  

 

Спорт завжди був на дотаціях держави. Я вже казала, що спорт - це не бізнес, він не може заробляти сам на себе. Спорт - це імідж країни та інструмент для її популяризації. Міністерство молоді та спорту повинно забезпечувати вільний доступ громадян до спорту: мають будуватися спортивні об'єкти, басейни, спортзали, закуповуватися інвентар. Важливо, щоб спорт був абсолютно доступним для всіх верств населення, а не тільки тим, хто може оплачувати заняття. Тільки тоді ми можемо говорити про результати і вимагати від наших спортсменів медалі.

Найперші кроки, в яких я бачу перспективу і вирішення проблем - це прийняття Закону про «Меценатство у спорті» та повернення спортивної лотереї як джерела доходу в державний бюджет в частині фінансування розвитку спорту.

 

Окрім того, сьогодні гостро стоїть проблема популяризації спорту серед населення. Яких спортивних ідолів сьогодні мають наші діти? Хто для них є взірцем? Бажання займатися спортом буде, якщо він буде популярним серед людей. Треба проводити зустрічі наших спортсменів із дітьми, робити відкриті уроки у школах.

 

Ще одне вкрай важливе питання, яке потребує вирішення - робота викладацько-тренерського складу. Тренерам-селекціонерам зараз не цікаво працювати. У них низька зарплата, це не престижно. Подивіться, що зараз показують по телебаченню - мильні опери, незрозумілі серіали, політичні дебати. Це рейтинги. Спорт же не рейтинговий і тому не потрібен нікому.

 

 

Це все можна змінити з позиції тих, хто має важелі впливу - політики та високопосадовці. Як сьогодні працюєте Ви?

 

Коли я повернулася зі Швеції, дуже хотіла передати свій досвід дітям в Україні. Так виникла ідея створити клуби олімпійського резерву зі спортивної гімнастики.  Клуби працюють за шведською моделлю побудови стосунків між тренерами та учнями. Для нас у пріоритеті відчуття учня, його враження та емоції від проведених занять. Ми намагаємося знаходити індивідуальний підхід до кожного та закладаємо фундамент для розвитку дитини.  

 

На рівні держави вже 15 років поспіль на помості Палацу спорту ми  проводимо міжнародний турнір зі спортивної гімнастики Ukraine International cup. Наступного року турнір буде ювілейний і ми чекаємо ще більше світових гімнастів. Зараз ми ще тримає інтригу, але можу запевнити, що це буде цікавий захід із грандіозним відкриттям. Тому запрошуємо всіх 1 та 2 квітня у Палац спорту. В дійство команда МБФ «Спорт і діти» вкладає колосальні зусилля. Вхід безкоштовний і кожен бажаючий може  приєднатися до нашого свята здоров'я і краси. Все це робиться для того, щоб популяризувати спорт серед українців та показати всьому світові, що Україна - колиска чемпіонів. 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу