КИЕВ
09:15
Брюссель
08:15
Москва
10:15
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Запровадження накопичувальної пенсійної системи давно «на часі», - Олександр Колесніков

20 февраля, 15:00  Социальная  Украина

 

Не можна далі затягувати з прийняттям закону про накопичувальну пенсійну систему. Законодавці мають врегулювати низку питань: як прибрати інфляційні та безпекові ризики, як захистити гроші людей від махінацій та шахрайства і врешті запустити реальну пенсійну реформу. Хоч це і не допоможе нинішнім пенсіонерам, та важливо для тих, хто в майбутньому йтиме на пенсію.

Про це у своєму блозі написав засновник благодійного фонду «Тримай мою руку»  Олександр Колесніков.

 

Олександр Колесніков,  засновник, благодійний фонд, Тримай мою руку, пенсії, реформа, накопичувальна система, індексація

 

«Накопичувальна пенсія дозволить забезпечити українцям безбідну старість. Цю мантру ми слухаємо уже понад 20 років. В першому читанні законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему був прийнятий ще у 2003 році. Але, як кажуть, віз і нині там. Нинішні парламентарі обіцяють в цьому році нарешті допрацювати документ. Хотілося б вірити, що це таки буде зроблено», - пише Олександр Колесніков.

Він наголосив, що від моменту прийняття закону до старту самої системи пройде щонайменше два роки. Саме стільки потрібно, щоб виписати нормативну базу.

«Для чого потрібна накопичувальна система? Щоб мати змогу кожному громадянину збільшити виплати, які він зможе отримати, вийшовши на пенсію. Передбачається, що внески у Пенсійний фонд сплачуватимуться від роботодавця та від держави. Перші три роки це буде лише державний пенсійний фонд, а далі можна буде обрати і недержавний», - пояснює Олександр Колесніков.

Зараз у нас діє солідарна система. За неї внески працюючих людей розподіляються серед всіх пенсіонерів, які отримують пенсії. А от при накопичувальній кошти будуть надходити на власний рахунок людини. І ці гроші інші пенсіонери отримати не зможуть. Крім того, ще одна особливість накопичувальної пенсії полягає у тому, що вона успадковується.

«Якщо подивитися на світову практику, то майже 100 країн перейшли на накопичувальну систему. І нам також не варто затягувати з цим, адже за 20 років, під час яких ми тільки говоримо про реформу, уже можна було б накопичити чималі гроші. Це пішло б на користь пенсіонерам, які зараз виходять на пенсію і державі», - говорить засновник благодійного фонду «Тримай мою руку».

Олександр Колесніков підкреслив, що прийняття закону стосуватиметься лише майбутніх пенсіонерів. Для нинішніх же важливо, щоб уряд проводив адекватну індексацію пенсій.

«З 1 грудня 2022 року мінімальна пенсія становить 2093 грн. Саме таким визначено прожитковий мінімум. Не знаю, хто, де і як складає цей прожитковий мінімум. Навряд чи ці люди ходять самі в магазини, бо якби вони бачили ціни, то не говорили, що за ці гроші можна прожити. Розрахунковий мінімум щонайменше в два з половиною рази менше за фактичний розмір прожиткового мінімуму», - говорить Олександр Колесніков.

Він наголосив, що копійки зараз отримують більшість пенсіонерів.  

«Не треба думати, що на мінімалках живуть небагато пенсіонерів. Насправді, виплати від 2001 до 3000 грн отримують найбільше пенсіонерів – 38,06%. Від 3001 до 4000 грн отримують ще 23,54% пенсіонерів. Тобто понад 60% пенсіонерів живуть за межею бідності. Вони змушені економити буквально на всьому.

Засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» підкреслив, що торік більшість пенсіонерів сильно побіднішали.

«Пенсії проіндексували на 14%, а інфляція склала щонайменше 30%. І я говорю лише про загальну інфляцію, тоді як продукти першої необхідності, які можуть собі дозволити пенсіонери, здорожчали ще більше. В цьому році інфляція очікується на тому ж рівні. Не треба бути економістом, щоб розуміти, що набір продуктів, який можна було купити на дві тисячі в лютому 2022-го, і те, що можна буде придбати наприкінці 2023 року, буде суттєво відрізнятися. Життя пенсіонерів стане значно гіршим», - каже Олександр Колесніков.

На його думку, в таких умовах дуже вразливими залишаються саме самотні літні люди.

«Ви навіть не уявляєте ту бідність, яку я щоразу бачу, привозячи продукти пенсіонерам. Дуже часто перед людьми стоїть вибір – купити їсти чи купити ліки. Ми не можемо змінити всієї несправедливості, але можемо допомогти хоча б частині людей не жити впроголодь», - говорить Олександр Колесніков.

Нагадаємо, уряд обіцяє провести індексацію пенсій у березні 2023 року. Спочатку йшлося про 5%, в останній заяві прем’єр-міністра було озвучено 20%. Скільки реально отримають пенсіонери стане зрозуміло після проведення перерахунку.

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу