КИЕВ
10:26
Брюссель
09:26
Москва
11:26
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Влада симулює завершення земельної реформи, - Скоцик

17 февраля, 14:00  Социальная  Украина

Уряд імітує роботу над завершенням земельної реформи, тим самим відтерміновуючи поглиблення кризового стану України. Разом з тим запроваджені владою «Земельні форуми» мають на меті стати ширмою для крадіжки української землі.

 

Таку думку висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик у інтерв'ю виданню «Главком».

 

«Влада прикриває намір ввести неготовий ринок обігу земель сільськогосподарського призначення під так звані публічні дискусії, результатом яких буде не консенсус з приводу завершення земельної реформи, а впровадження вигідного для влади сценарію - монополізація ринку. Після цих платформ уряд скаже: у людей немає одностайної думки щодо земельної реформи, тому приймаємо своє рішення. «Дикий» ринок землі на користь не тільки українським олігархам, а й закордонним інвесторам, які мають достатній ресурс, щоб залишити народ, якщо сказати алегорично, без землі під ногами», - говорить Віталій Скоцик.

 

За словами Віталія Скоцика, якщо успішно завершити земельну реформу і відкрити цивілізований ринок земель сільськогосподарського призначення, то інвестиційний клімат в Україні поліпшиться, але очікувати фінансового приливу не варто.

 

«Коли нам розповідають, що якщо відкрити ринок землі, сюди хлинуть величезні інвестиції, - це неправда. У більшості країн, які завершували земельну реформу, кількість транзакцій у перший рік становила 6-9%, а в наступних роках - в межах 1-3%», - вважає економіст.

 

Одним з першочергових кроків у новій редакції земельного законодавства, яке не дозволить заграбастати українську землю, повинна стати інвентаризація, так і не проведена за 26 років Незалежності України, вважає Скоцик.

 

«У нас зараз нема інвентаризації, земельний кадастр не наповнений. 61 район в Україні, згідно з даними кадастру, має значно більше землі, ніж є реально на його території - є райони, де такі дані не збігаються на 20-26 тисяч гектарів. Це означає, що на один клаптик землі може припадати по 2-3 теоретичних власники. У такій «каламутній воді» зиск матимуть лише олігархи, рейдери і міжнародні корпорації», - резюмує Віталій Скоцик.

 

Нагадаємо, Аграрна партія ініціювала серію публічних дискусій з метою розробки конкретних кроків завершення земельної реформи. Першим майданчиком, де була представлена ??"дорожня карта" реформи, став Земельний форум в Харкові, який пройшов 10 лютого і зібрав представників східного регіону країни. А 23 лютого в місті Кропивницький відбудеться форум для представників південних областей - Кіровоградської, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу