КИЕВ
02:10
Брюссель
01:10
Москва
03:10
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Нафтогаз планує витратити 30 мільйонів гривень на міжнародних юристів

11 июля, 12:30  Экономическая  Украина
Нафтогаз

Нафтогаз оголосив тендер на закупівлю послуг щодо юридичного супроводження діяльності компанії в іноземних судах, арбітражах, а також іноземних організаціях та установах. На ці цілі планують витратити 30 мільйонів гривень.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Нафтогазу.


Зазначається, що послуги юристів Нафтогаз планує придбати на найближчий рік. Окрім іншого, у компаніє очікують, що юристи будуть надавати консультації щодо укладання нових угод, будуть супроводжувати позови Нафтогазу до міжнародних арбітражів та судів, зокрема у справах проти Газпрому.


Зазначимо, що наразі Нафтогаз подає позови до судів різких країн, зокрема Швеції, Нідерландів, Швейцарії та США, у яких прагне стягнути заборгованість Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу. Зокрема, Нафтогаз прагне конфіскувати активи Газпрому у європейських країнах і США та їхнім коштом погасити близько 2,7 мільярда доларів, які наразі Газпром винен за рішенням арбітражного суду у Стокгольмі.


 Нафтогаз судиться з Газпромом від 2014 року щодо двох великих питань: ціни на російський природний газ і транзит.


22 грудня 2017-го Нафтогаз заявив, що виграв арбітраж проти російського Газпрому у справі про постачання газу. Також Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів у понад 10 разів відповідно до його фактичних потреб в імпорті газу.


28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США. Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу Газпром повинен доплатити НАК Нафтогаз 2,56 мільярда доларів. Через пеню сума боргу Газпрому перевищила 2,7 мільярда доларів.


Російський газовий монополіст подав апеляцію в суд округа Свеа, Швеція наприкінці березня 2018 року. Пізніше в Газпромі повідомляли, що не виплачуватимуть компенсацію Нафтогазу доти, доки не отримають рішення цього апеляційного суду.


16 липня в Нафтогазі заявили, що продадуть конфісковані активи Газпрому, якщо не отримають 2,7 мільярда доларів.


10 листопада стало відомо, що швейцарський суд заборонив компаніям Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG які обслуговують та будують російські газопроводи «Північний потік» та «Північний потік-2» розраховуватись з російським Газпромом.


24 жовтня у Нафтогазі повідомили, що стягнули з Газпрому вже 18 мільйонів доларів на виконання рішення Стокгольмського арбітражу у справі про транзит та постачання газу. Нагадаємо, що вперше Нафтогаз повідомив, що стягнув 9 мільйонів доларів з Газпрому 10 жовтня.

 

 

 

 

Джерело:Громадське

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу