КИЕВ
13:34
Брюссель
12:34
Москва
14:34
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Новий ринок електроенергії запрацював в Україні

01 июля, 10:46  Экономическая  Украина
Тепер в Україні працює новий ринок електроенергії

1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у 2017 році.


Про повідомили ЕП в прес-службі віце-прем’єра Володимира Кістіона.


 

 

Так, 30 червня відбулися перші торги на ринку "на добу наперед", за результатами торгів реалізовано 150 895,1 МВт-год в Об’єднані енергетичні системи України та 9 435,9 МВт-год в межах "Острову Бурштинської ТЕС". 


"З 3:00 ночі безперебійно працює і "внутрішньодобовий ринок", - повідомив Економічній правді директор ДП "Оператор ринку" Володимир Євдокімов. 


"Через некоректно подані заявки учасників ринку, які виставили завищені ціни, система не верифікувала ці дані. Тому станом на 1:00-2:00 годину ночі Оператор ринку вимушений був призупинити торги. Але за дві години ми  спільно зі словацькими спеціалістами знайшли рішення і вирішили дане питання", - роз’яснив Євдокімов. 


Як повідомляє представник президента в уряді Андрій Герус, на аукціонах щодо двосторонніх контрактів вугільні електростанції підняли свою ціну на електроенергію майже на 50%: у червні тариф становив 1,44 грн, а наразі майже 2,3 грн.


"Президент Володимир Зеленський подав два законопроекти, щоб відтермінувати такий запуск ринку, але на жаль, уряд та парламент зайняли позицію, що потрібно вводити із 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків та способів оперативного реагування", - написав Герус.


В той же час, в енергокомпанії ДТЕК, що належить олігарху Рінату Ахметову, повідомили Економічній правді, що ДТЕК взяв участь в перших біржових торгах з продажу електроенергії на платформі ринку на добу вперед. 


Ціна електроенергії ТЕС компанії знизилася на 12% в порівнянні з 1-м півріччям 2019 року і становила 1,569 грн за кВт-год.


"Тарифи для населення з введенням нового ринку не змінилися і залишаються найнижчими в Європі", - заявили в ДТЕК.


Компанія заявляє, що інформація про продаж електроенергії ТЕС компанії за ціною вище цінових обмежень, встановлених НКРЕКП на ринку "на добу вперед", а також твердження про зростання тарифу для теплової генерації на 50% і вище, не відповідає дійсності і "спрямовані на маніпуляцію громадською думкою".

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу