КИЕВ
17:34
Брюссель
16:34
Москва
18:34
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Україна збільшила обсяги закачки газу з Угорщини на 14% — Нафтогаз

Українська ГТС

Україна збільшила пропускну здатність газового переходу з газотранспортної системи Угорщини до української ГТС на 14%.


Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

 

«Збільшення пропускної здатності газових переходів між Україною та ЄС - це більша гнучкість при торгівлі газом, стійкість українського ринку та захист від шантажу з боку Газпрому», - повідомив голова Нафтогазу.

 

За його словами, імпорт газу саме з Угорщини наразі має попит в Україні через його відносну дешевизну, зокрема низькі тарифи на «вихід» з ГТС Угорщини.

 

Також Коболєв ще раз припустив, що Росія спробує перекрити постачання газу наприкінці 2019 року для того, аби чинити шантаж та тиск на країни ЄС та Україну. Зокрема, за його словами, так Росія намагатиметься досягти згоди на будівництво «Північного потоку-2» та укладання транзитного контракту з Україною на вигідних РФ умовах.

« Вкрай важливо до настання зими імпортувати достатні обсяги та накопичити в ПСГ близько 20 млрд кубометрів газу. Всі технічні можливості для цього є. Головне питання, яке залишається - це фінансове забезпечення закачки, необхідно визначити джерела на суму близько $1 млрд», - додав Коболєв.

 

Раніше повідомлялось, що Євросоюз очікує на відновлення переговорів про транзит газу одразу після виборів президента. Водночас наразі ці переговори гальмуються Росією.

Зазначимо, що наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по 3 мільярдів доларів.

 

Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту. Для цього там будують газопроводи в обхід України: «Північний потік-2» та «Турецький потік». Введення їх в експлуатацію дасть змогу російському Газпрому постачати ті ж обсяги газу до Європи, що й зараз, не використовуючи українські газопроводи.

Водночас наразі Газпром зіткнувся з труднощами щодо побудови «Північного потоку-2», тому майбутнє транзиту газу до ЄС невизначене. Для того, щоб укласти нову угоду про транзит проводяться тристоронні переговори, у яких беруть участь представники України, Росії та Єврокомісії.

 

21 січня на тристоронніх переговорах між Україною, Росією та ЄС щодо транзиту газу, російська сторона повідомила, що готова продовжити чинні контракти про транзит після 2019 року.

 

На тристоронніх перемовинах 21 січня в Брюсселі Україна отримала пропозицію щодо можливих об'ємів та термінів контракту на транзит газу після 2019 року й узяла два місяці на обговорення пропозиції.

 

Напередодні переговорів у Нафтогазі повідомили, що готові знизити суму позивних вимог проти Газпрому до Стокгольмського арбітражу з майже 12 мільярдів доларів до 2 мільярдів доларів у тому разі, якщо російська сторона погодиться укласти новий договір про транзит газу після 2019 року.

 

Джерело: Громадське

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу