КИЕВ
11:49
Брюссель
10:49
Москва
12:49
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Послаблення Офісу Президента – це шанс для Разумкова, - Рейтерович

20 января, 11:30  Политическая  Украина

 

Відставка прем’єра, яка не відбулась дає Олексію Гончаруку шанс утвердитись як суб’єктному політику  і відкриває шлях для самостійної гри спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову. Таку думку висловив у своєму Телеграм-каналі керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.

 

Офіс Президента, Олексій гончарук, Дмитро Разумков, Віктор Пінчук, Володимир Зеленський, Ігор Рейтерович, Український Центр суспільного розвитку, відставка премєра, відставка уряду, Офис Президента, Алексей Гончарук, Дмитрий Разумков, Виктор Пинчук, Влади

 

«У нас у країні з'явився суб'єктний прем'єр-міністр. Звичайно, не факт, що він зможе в повній мірі скористатися новими можливостями, оскільки обмежений як часом, так і ресурсами. Але пара місяців у нього точно є. Як і підтримка з боку Віктора Пінчука і тих депутатів / чиновників, які орієнтуються на олігарха. Або просто від нього залежать», - написав Ігор Рейтерович.


Втім, на його думку, у всій цій історії шанси заявити про свою суб'єктність з'явилися у ще одного політика - спікера парламенту.

«Дмитро Разумков і так останнім часом постійно нагадував про себе Офісу Президента. Благо, у нього є прекрасний механізм впливу - регламент Верховної Ради. Який він намагається по можливості не порушувати, особливо якщо це стосується принципових питань. Саме тому голосування по землі і децентралізації були відкладені, оскільки без порушення процедури їх неможливо було прийняти в терміни, визначені Офісом Президента», - говорить Рейтерович.

 

Він зауважив, що на Разумкова орієнтується від 50 до 80 депутатів фракції.

«Це ще з часів Трускавця. У перспективі їх може стати ще більше. В основному це люди, які хочуть зберегтися в політиці на найближчі п'ять-десять років, а не одноденки, що потрапили в список випадково. І для цих людей важлива не тільки суть, але і форма (тим більше, що за форму у нас як правило і притягують до відповідальності). Тому вони не хочуть порушувати регламент і готові прислухатися до різних думок з ключових питань розвитку країни», - говорить Рейтерович.

 

Політолог вважає, що  у Разумкова з'явився прекрасний шанс скористатися деяким ослабленням Офісу Президента і посиленням Кабінету Міністрів, щоб не просто почати свою гру, але і повернути парламенту роль одного з центру прийняття рішень в країні.

«Це до речі, прямо записано в Конституції. Питання, як завжди, в амбіціях. І бажанні брати на себе відповідальність», - наголосив політолог.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу