КИЕВ
04:01
Брюссель
03:01
Москва
05:01
Вторник, 19 марта 2024

Новости



«Тікають через каналізацію» – українці під посольством КНР підтримають демонстрантів у Гонконзі

21 ноября, 08:13  Политическая  Украина

Протестувальники, заблоковані поліцією в Політехнічному університеті в Гонконгзі намагаються втекти від арешту через каналізацію. 6 уже арештували. Десятки людей і ще в будівлі. Сьогодні Українці вийдуть під посольство КНР, щоб висловити солідарність з протестувальниками у Гонконзі.

 

Протести гонконг, посольство КНР, Революція Гідності, арешти Гонконг, револиция достоинства, протесты Гонконг, протестояния Гонконг.

 

21 листопада, о 18.00, українці прийдуть під посольство КНР, щоб підтримати демонстрантів у Гонконзі. Про це у Free Hong Kong Center на сторінці заходу у ФБ.

В організації наголошують, що вже понад 5 місяців Гонконг продовжує вести боротьбу за власну свободу від комуністичної диктатури. За цей час мільйони гонконгців, - школярів, студентів і дорослих, - вийшло на протест проти дій китайського та місцевого урядів.

«Наразі протиправно заарештовано близько 5000 активістів, важко поранено понад 3000 осіб, у тому числі – журналістів, дітей, іноземців, літніх людей та осіб з інвалідністю. У ході протестів за тих чи інших обставин загинуло понад 15 людей», - кажуть організатори акції.

І наголошують, спочатку в  демонстрантів була лиш вимога – повністю відкласти законопроект про екстрадицію громадян Гонконгу до материка за рішенням комуністичного уряду, однак мирний супротив рішенню Пекіна був зустрітий небаченою жорстокістю поліції. І за останні дні уряди КНР і Гонконгу перейшли червону лінію.

«Поліцію підтримують пропекінські партії та тітушки, які активно нападають на цивільне населення. Щодня силовики застосовують газові, світлові та звукові заряди, стріляють гумовими кулями, та все частіше – з вогнепальної зброї. В хід йде токсичний газ та різні хімікати (діоксин та ціанід), що уражують очі, шкіру та органи дихання», - йдеться в повідомлені.

Поліція штурмує та оточує університети Гонконгу, що є головними осередками місцевої демократії. Після побоїщ у Китайському університеті Гонконгу та Політехнічному університеті Гонконгу – сотні затриманих та важкопоранених активістів. Поліція заарештовує навіть волонтерів-лікарів, аби ті не надавали першу допомогу протестувальникам.

В організації вважають, що протести у Гонконзі напряму пов'язані з Революцією Гідності в Україні.

«Гонконгці виносять українські прапори як символ свободи, малюють графіті з українською символікою та навіть назвали свій перший національний гімн «Слава Гонконгу», що бере початок від сентенції «Слава Україні». А документальний фільм «Зима у вогні» про події на Майдані став символом гонконгських протестів, надихаючи активістів вести власну боротьбу за свободу», - сказано у повідомлені.

В організації кажуть, китайське посольство розпочало тиснути на всіх прогонконгських активістів в Україні – їм дуже не подобається, що наші народи мають зв'язок у цій боротьбі.

Нагадаємо, територія Політехнічного університету у Гонконзі оточена вже впродовж чотирьох днів. Як ми повідомляли раніше університет перетворився на «військову зону». В ніч на понеділок, 18 листопада, загорівся вхід до Політехнічного університету. Це сталося при спробі поліції проникнути в будівлю, де знаходяться стоні мітингарів – у хід пішли «коктейлі Молотова».

Як ми  уже повідомляли  Сенат США одностайно прийняв два законопроєкти, спрямовані на захист прав людини в Гонконгу.

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу