КИЕВ
13:42
Брюссель
12:42
Москва
14:42
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Гонконг: ситуація накаляється, США підтримали демонстрантів

20 ноября, 09:30  Социальная  Украина

 

Протести в Гонконзі загострилися після спроб поліції розгону акцій протесту. Сенат США підтримав демонстрантів і пропонує вводити санкції.

 

Гонконг протести, закон про екстрадицію, США підтримали демонтрантів, протесты в Гонконге, закон об экстрадиции, санции Гонконг.

 

 

Сенат США одностайно прийняв два законопроєкти, спрямовані на захист прав людини в Гонконгу. За рішення проголосували всі без винятку сенатори. Протести в Гонконгу тривають вже 25 тиждень.

 

Як повідомляє Reuters, перший із прийнятих законопроєктів — Закон про права людини та демократію в Гонконгу — зобов’язує Державного секретаря Майка Помпео принаймні раз на рік засвідчувати, що в Гонконгу зберігається достатній рівень автономії, аби США надавали йому особливий торговельний статус. Крім того, посадовці, відповідальні за порушення прав людини в Гонконгу, підпадатимуть під санкції.

 

У жовтні схожий законопроєкт ухвалила нижня палата американського парламенту — Палата представників, тому тепер вони додатково розглянути прийнятий сенаторами документ для усунення розбіжностей.

 

Другий законопроєкт забороняє продаж певних засобів для стримування натовпів — приміром, сльозогінного газу, ґумових куль і електрошокерів — поліцейським силам Гонконгу.

 

Обидва ухвалені законопроєкти ще мають бути підписані президентом США Дональдом Трампом для набуття чинності. Джерело Reuters у Білому домі повідомило, що в команді президента тривають обговорення, чи не зашкодить це ходу торговельних переговорів із Китаєм.

 

Міністерство закордонних справ Китаю вже засудило рішення Сенату, заявивши, що Сполучені Штати повинні припинити втручання у справи Гонконгу та Китаю.

 

Протести в Гонконгу — автономному регіоні Китаю — тривають уже 25-ий тиждень. Приводом стала прийнята поправка до закону, яка б дозволила екстрадувати людей з Гонконгу до материкового Китаю. Очільниця території Керрі Лем 23 жовтня виконала свою обіцянку відкликати поправку, проте протести це не зупинило.

 

Згодом протестувальники почали вимагати демократичних реформ, зокрема загального виборчого права, розслідування випадків насильства силовиків над протестувальниками та відставки самої Лем.

 

У ніч на 18 листопада тисячі гонконзьких протестувальників намагалися вирватися з оточеної поліцією будівлі Політехнічного університету. Правоохоронці у відповідь використали сльозогінний газ і почали масові затримання. Сутички стали чи не найбільшими за весь час протестів у Гонконгу.

 

За даними ВВС, в Політехнічному університеті досі перебуває до 200 людей. Поліція Гонконгу продовжує тримати будівлю в оточенні.

 

Гонконг — особливий адміністративний район Китаю, один із фінансових центрів світу, розташований на острові на південному сході країни, колишня британська колонія. Після закінчення Другої світової війни Гонконг належав Великій Британії, але у 1984 році Лондон зобов’язався передати Гонконг Пекіну за умов, що острів збереже економічну незалежність і капіталістичний устрій. У 1997 році Китай отримав суверенітет над Гонконгом, відтоді вони існують за формулою «одна країна — дві системи».

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу