КИЕВ
03:00
Брюссель
02:00
Москва
04:00
Суббота, 27 апреля 2024

Новости



У травні Україна виплатила $1,8 млрд за валютним державним боргом

10 июня, 09:59  Политическая  Украина
Держборг України

Протягом травня 2019 року на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті держава виплатила 1,8 мільярда доларів. Кошти виплатили з валютних резервів держави.

Такі дані наводить Національний банк України.

 

За даними центрального банку, виплати за державним боргом у травні стали причиною того, що міжнародні резерви за цей місяць скоротилися на 5,5% до 19,4 мільярда доларів.

 

Більшість державного боргу виплатили за державними борговими облігаціями - загалом 1,28 мільярда доларів. За боргом перед Міжнародним валютним фондом держава виплатила 446,5 мільйона доларів.

 

«Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 426,7 млн доларів та фінансуванням від Світового банку на 10 млн доларів», - зазначають у Нацбанку.

 

Крім цього, через сприятливу ситуацію на валютному ринку протягом травня 2019 року Нацбанк переважно купував валюту, поповнивши таким чином міжнародні резерви на 160,6 мільйона доларів.

 

«Станом на 01 червня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку», - додають у Нацбанку.

 

Зазначимо, що травень - один з двох пікових місяців за виплатами за державним боргом у 2019 році. Наступний пік виплат відбудеться у вересні.

 

Нагадаємо, що 5 червня Кабінет міністрів України затвердив стратегію управління державним боргом, яка передбачає поступове зменшення його роз міру та частки, номінованої у іноземній валюті.

 

Зазначається, що максимальне значення державного боргу у відсотках до ВВП було у 2016 році та складало 69,2%. Наприкінці 2018 року розмір державного боргу України став меншим за 60% ВВП.

 

Нагадаємо, що напередодні у Міністерстві фінансів повідомили, що державний борг України у квітні 2019 року виріс на 1 мільярд доларів - до 79,82 мільярда доларів.

 

Наприкінці травня 2019 року голова Нацбанку зазначав, що обсяг міжнародних резервів скоротився на 1,2 мільярда доларів - до 19,3 мільярда доларів.

 

Міжнародні резерви (або золотовалютні резерви) - це грошові та фінансові накопичення держави у світових валютах (доларах, євро) та дорогоцінних металах. Вони необхідні для того, аби коригувати курс національної валюти (продажем валюти за встановленим курсом Нацбанк може регулювати курс валют) та розраховуватись за валютними зобов'язаннями держави.

 

 

Джерело: Громадське

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу