КИЕВ
02:22
Брюссель
01:22
Москва
03:22
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Зустріч Макрона і Зеленського - спроба створити образ серйозного політика – Тетяна Ілюк

11 апреля, 08:52  Политическая  Украина

Анонсована зустріч кандидата в президенти Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном більше розрахована на українських виборців, ніж на досягнення якихось результатів під час неї. Не випадково після низки політичних казусів для створення іміджу серйозного політика, з яким говорить світ, обрано молодого лідера Франції, а не впливову німецьку партію ХДС/ХСС, яка давно намагається почути від кандидата конкретику щодо його політичних позицій і складу команди.

 
Таку думку висловила експерт з інформаційної та іміджевої політики Українського Центру суспільного розвитку Тетяна Ілюк.

 
«З наближенням дати фінального голосування в хід все більше йдуть не тільки козирі внутрішні, а й зовнішньополітичні. Якщо Петру Порошенку, який вже встиг побути і міністром закордонних справ, і є чинним Президентом, до таких переговорів не звикати, - то Володимиру Зеленському треба себе представити на міжнародній арені. Тим паче, що запит на розуміння того, «Who is Who?» в український політиці, має не тільки українське суспільство, але й міжнародні партнери, які також хочуть розуміти, з ким їм доведеться мати справу у разі перемоги кандидатів на виборах», - каже експерт.


На її думку, підтвердження візиту й зустрічі саме з Еммануелем Макроном значною мірою є й іміджевим ходом, розрахованим на внутрішню аудиторію - виборців Володимира Зеленського.


«Володимир Зеленський намагається позиціонувати себе політиком нового типу, яким є Еммануель Макрон. І в цьому контексті, зустріч із наймолодшим президентом Франції є не випадковістю, а скоріше продуманим піар-ходом, що розрахований на український електорат Зеленського. Він не їде до Німеччини, навіть попри усі заяви партії ХДС/ХСС щодо бажання почути конкретику стосовно його політичних позицій та складу команди. Він обирає Францію, з її молодим лідером і її внутрішніми проблемами. Переконана, красиві картинки і чудові сюжети миттєво розлетяться у «дружніх» медіа. Інша справа - навряд чи ми дізнаємося змістовну частину цієї зустрічі. Тим паче, що й українських журналістів і виборців кандидат «зайвими» поясненнями не балує», - говорить експерт.


Тетяна Ілюк зазначає, що очікувати на те, що світ буде до України надто поблажливим, не варто. Європа більше заклопотана власними проблемами, ключовою з яких сьогодні є Brexit і його наслідки. Тому головне завдання новобраного президента, хто б ним не став - не втратити її підтримку.


«Ми бачимо складність ситуації в ПАРЄ, і бачимо, наскільки сильно проросійське лобі працює на всіх зарубіжних майданчиках. Коли ми чуємо заяви партії Меркель про те, що вона хоче чути більше конкретики щодо пропозицій Зеленського, - не варто вважати, що це підігрування комусь із кандидатів. Скоріше це підігрування власному виборцю, адже ми маємо розуміти настрої, які панують у самій Німеччині, і зважати, що ті ж санкції - це зброя подвійної дії, від якої потерпає і німецький (та й не тільки німецький) бізнес. І така ситуація не тільки з Німеччиною - а й з будь-якою європейською країною, включаючи й Францію», - говорить експерт.


Тетяна Ілюк наголошує, Європа - партнер надзвичайно прагматичний, і збитків терпіти точно не хоче. І від того, наскільки майбутній Президент буде здатен не просто розвинути партнерство, але й захистити українські інтереси, залежатиме, як розвиватимуться відносини України зі світом у наступні п'ять років.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу