КИЕВ
16:47
Брюссель
15:47
Москва
17:47
Четверг, 28 марта 2024

Новости



«Брудні» виборчі кошти дають підстави для зловживань МВС – експерти

07 марта, 17:00  Политическая  Украина

Щоб забезпечити рівність усіх кандидатів і проведення чесних виборів, слід зробити видатки і надходження політиків максимально прозорими. Однак тіньове фінансування партій в Україні належно не розслідується і стає предметом політичних ігор правоохоронних органів.

 

Про це йшлося під час круглого столу «Брудні гроші в президентській кампанії - 2019», який відбувся 7 березня в прес-центрі інформагентства «Українські новини» з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку».


За словами адвоката Юрія Григоренка, у будь-якій кампанії більшість витрат фінансується готівкою і переважно з доходів, отриманих незаконним шляхом.

 

«У кампаніях фігурують кошти від незаконного збагачення, неправомірної винагороди, роботи конвертаційних центрів. Щоб відстежити їх, потрібні дуже великі ресурси. Зокрема, НАЗК із цим не впорується. При цьому інструментарій для розслідувань тіньового фінансування партій у правоохоронців є достатній», - каже Юрій Григоренко.

 

Екс-голова департаменту фінконтролю Національного агентства з питань запобігання корупції Ганна Соломатіна вважає, що цей орган належним чином не запрацював і досі.

 

«Автоматизованої системи звітності в НАЗК не створено, натомість в агенцію надходять коробки з паперовою звітністю партій. Якби цей орган працював ритмічно і злагоджено, політичні структури боялись би порушувати закон. Всього в Україні зареєстровано 353 партій. Із них кількадесят партій взагалі не звітують, і жодної реакції на це від НАЗК немає. Необхідно ухвалити законопроект про перезавантаження керівного складу НАЗК, який уже два роки лежить у парламенті», - підкреслює Ганна Соломатіна.

 

Керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович вважає, що ідея державного фінансування партій не дала сподіваного ефекту.

 

«Фактично 90% коштів, які отримують парламентські партії, ідуть на зовнішню й телевізійну рекламу, а не використовуються для розбудови місцевих осередків та ідеологічної роботи. Це по-перше, порушує принцип рівності в політиці. По-друге, в такий спосіб телеканали, які належать олігархам, отримують бюджетні гроші від партій, які також їм належать. Виходить система, що нагадує відмивання», - говорить політолог.

 

Тіньове фінансування політичних проектів дає простір для зловживання правоохоронних органів, додає політолог.

 

«Ті ж правоохоронні органи можуть буквально тримати виборчі штаби на гачку. І або за певну вигоду закривати очі на те, як партії чи кандидати фінансуються, або ж підігравати комусь із кандидатів, щоб у майбутньому отримати політичні дивіденди. По суті, ми вже це бачимо на прикладі МВС», - говорить Ігор Рейтерович.

 

Нинішні вибори відбуваються під знаком правового нігілізму самих учасників перегонів, - говорить політолог, директор центру суспільно-інформаційних технологій «Форум» Валерій Димов.

 

«Позиція деяких кандидатів щодо розслідувань порушень виборчого законодавства веде до правового нігілізму. Якщо СБУ «наїжджає» на її структури - воно погане, якщо МВС «наїжджає» на її опонентів - воно чинить правильно», - наводить приклад експерт.


Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков вважає, що прозорість фінансування політичних сил неможлива без виведення з тіні самого бізнесу, який їх підтримує.

 

«Потрібне впровадження нульової декларації - кожен бізнесмен фіксує, скільки коштів має, і відтепер працює прозоро. Відтак - і його внески на користь партій мають стати легальними», - каже Сергій Биков.

 

Ефективність розслідування появи «брудних» грошей у контексті виборчих кампаній в Україні перебуває на низькому рівні, - вважають експерти.

 

«Ми бачимо, що СБУ реагує на ризики спонсорування кампанії з-за кордону, що належить до її компетенції. Разом з тим, дії МВС викликають запитання. За журналістськими розслідуваннями проти представників одних політсил міністерство відкриває справи, а коли йдеться про інших - ні. При цьому МВС покриває паралімітарні структури, що діють проти певних кандидатів і вже погрожують застосовувати силу на виборчих дільницях! Виникає запитання про заангажованість міністра внутрішніх справ», - каже політолог Ігор Рейтерович.

 

 

 

На думку експерта-політолога ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ярослава Телешуна, прозорість фінансування партій і самого процесу виборів неможлива без незаангажованої роботи правоохоронних структур, але і вони потребують контролю з боку громадянського суспільства.

 

Прес-служба ГО "Український Центр суспільного розвитку"

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу