КИЕВ
06:20
Брюссель
05:20
Москва
07:20
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



Земельна реформа повинна реалізовуватись разом з адміністративно-територіальною та податковою реформами - Віталій Скоцик

20 июня, 18:16  Политическая  Украина

Сьогодні земельна реформа в Україні перебуває в «підвішеному» стані. Крім того, існує велика вірогідність, що чиновники та олігархи при запровадженні першого етапу реформи скуплять всю землю з метою перепродажу. Щоб уберегти українців від обезземелення, Аграрна партія розробила законопроект, який за своїм змістом дуже схожий з тими кроками, які зробила Польща при вступі до ЄС.

 

Про це в інтерв'ю польському виданню «Kurier Wnet» заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Політик бачить між країнами-сусідами певні відмінності, але, на його думку, в питанні земельного устрою Україна повинна йти цивілізованим шляхом за польським зразком.

 

«Так, є велика різниця в історичному укладі між Україною і Польщею, тому що остання не проходила етап колективізації. Це взагалі одна з двох країн у соціалістичному таборі, яка зберегла приватну власність на землю як основу сільського господарства. Але разом з тим, якщо брати Польщу, то там з 1 квітня минулого року теж наклали мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення на 5 років. Хоча є певні відмінності між країнами, але сутність одна - треба зробити земельну реформу на користь економіки країни й народу, а не повторити помилку, яку ми зробили з приватизацією промисловості в 90-х», - впевнений Віталій Скоцик.

 

За словами лідера Аграрної партії, 96% людей, які реально працюють на землі, не мають коштів для того, щоб її купити. Тим більше не мають коштів, щоб придбати трактори та іншу техніку, не можуть забезпечити оновлення технологій та рекультивацію.  

 

«Ми повинні розуміти, що це не тільки питання земельної реформи. У Польщі, наприклад, робилася земельна реформа разом з адміністративно-територіальною і податковою реформами. Ми також не можемо розглядати земельне питання окремо від адміністративно-територіальної реформи - децентралізації, як і від податкової реформи. Тому що ми маємо наповнювати місцеві бюджети. Земля сільгосппризначення розташована в основному за територією населених пунктів, і нею розпоряджаються не місцеві громади, а державна, абсолютно корумпована агенція Держгеокадастр. Тому першочергово ми маємо зробити так, як було зроблено в Польщі - повернути землі в розпорядження місцевих громад», - пояснює політик.

 

Також Віталій Скоцик навів динаміку зростання ціни на землю в умовах цивілізованого земельного устрою.

 

«В Україні, якщо купляти корпоративні права фермерського господарства, ціна землі коштуватиме 500 доларів за гектар. У Польщі ж середня вартість гектара землі - 10-12 тисяч євро. Але якщо повернутися назад на 10 років, то ціна за гектар землі в Польщі була 600 євро, тобто ситуація наближена до українських реалій. Земля є основою національної економіки країни, і ми повинні виписати земельну реформу саме як основу національної економіки, а не як елемент збагачення купки людей», - підсумував Віталій Скоцик.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу