КИЕВ
09:49
Брюссель
08:49
Москва
10:49
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Аграрии дают гривне спасательный круг

30 июля, 14:53  Экономическая  Украина

Минулого тижня доволі різке зниження курсу гривні співпало із затримкою виплати пенсій. І це не випадково. За бравурними звітами Уряду не сховаєш кризи в економіці. Гривня постійно дешевшає, а її курс залежить від чергового траншу МВФ - всього-на-всього в мільярд доларів. І це на четвертому році «рішучих реформ».

 

Курс долара і чорна діра Пенсійного фонду


У п'ятницю Нацбанк опустив гривню до 26,7 за долар. Однак регулятор у нас - лише статист. Бо курс національної валюти насправді утримує не Нацбанк, а люди, які сплачують податки, працюючи в реальній економіці, і наповнюють бюджет та Пенсійний фонд, а відтак забезпечують і стабільність гривні. За результатами перших п'яти місяців маємо відставання наповнення бюджету на 3%. Діра в Пенсійному фонді сягнула вже 30 мільярдів гривень. Якщо додати сюди виплати за раніше взятими зобов'язаннями і кредитами, виходить, що доведеться ще тугіше затягувати паски всій країні. А курс гривні й далі буде коливатися.

 

Гривню тримають на плаву аграрії


Улітку національну валюту добре «підпирають» аграрії. Адже традиційно зростає експортний виторг. Чим більше заробляє агробізнес, тим більше валюти він продає в Україні. Тому долар удається тримати у відносно стабільному «коридорі». Вже восени валюта знову почне зростати. І добре, якщо до прогнозованих урядом 27, а не всіх 30 чи і більше. Яким може бути курс долара сьогодні - реально спрогнозувати не може ніхто. Мені курс нагадує пір'їнку, яку віднесе вітром невідомо куди, якщо її відпустити.

 

Проте я впевнений - зараз її не відпустять. І пов'язано це, на жаль, не з тим, що з'явилася підпора, яка б її втримала, це пов'язано не з реформами, а елементарно з виборами Президента. Підконтрольний главі держави, Нацбанк буде «тримати» гривню з останніх сил, аби хоч якось підтримати невисокі рейтинги Порошенка. Не виключено, що для цього доведеться «ввімкнути станок» і друкувати свіжі купюри. В короткому проміжку (до березня) курс утримуватимуть. Однак що буде далі?

 

Чим більша еміграція, тим слабша економіка


Якщо наша влада не припинить прикривати «схеми», «пиляти» бюджети і красти - нас чекає колапс. Українці вже масово полишають країну. Виїжджають якраз активні люди, які готові працювати і не бояться труднощів. Бо їм нема на що розраховувати вдома. Нагадаю, згідно з останнім урядовим прогнозом, до 2020 року зростання ВВП становитиме 3-4%, долар - понад 30 гривень, безробіття і зарплата - на рівні країн третього світу... Тому активні українці не чекають, поки нарешті створять антикорупційний суд, поліпшать інвестиційний клімат чи дадуть роботу. Від початку року одна Польща офіційно працевлаштувала 700 тисяч наших співвітчизників. Українці в цій країні вже очолили список іноземців, які розкуповують житло.

 

Поки наші можновладці імітують реформи, українці виїжджають і наповнюють бюджети сусідніх держав. А без них розмови про майбутнє країни чи курс національної валюти втрачають сенс. Ми будемо приречені на роль країни бідних пенсіонерів, джерела робочої сили і дешевих природних ресурсів.

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу