КИЕВ
13:43
Брюссель
12:43
Москва
14:43
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Земельну реформу уряду не можна вважати повноцінною реформою – Ходаківська

09 июня, 10:21  Политическая  Украина

У владних колах усі розмови щодо розв'язання земельного питання зводяться лише до запровадження ринкового обігу земель, але насправді в земельній сфері існує велика кількість проблем, які необхідно врегулювати. І цей процес займе не один рік.

 

Таку думку в ефірі телеканалу NewsOne висловила Ольга Ходаківська, доктор економічних наук, експерт із земельних відносин, голова Аграрної Ради при Аграрній партії України.

 

«Насамперед, - каже Ольга Ходаківська, - це проблеми, пов'язані із наповненням земельного кадастру в частині земель державної та комунальної власності. Якщо по землях приватної власності кадастр наповнений більш, ніж на 90%, то по землях державної власності - менш ніж на 30%. Щодо комунальних земель відомості до кадастру практично не внесені взагалі. Також є накладання суміжних ділянок. Одна земельна ділянка може накладатися на іншу через невідповідність систем координат. На одну і ту саму ділянку може бути видано два державні акти».

 

На її думку, чіткої стратегії розвитку системи земельних відносин на середньо- та довгострокову перспективу Уряд не пропонує. Аргументація про те, що треба відкривати ринок землі, бо тоді прийдуть інвестиції, непереконлива.

 

«Який зміст вкладають урядовці у слово «інвестиції»? Якщо це просто гроші на придбання земельної ділянки - це одна справа. Якщо це справді інвестиції, які підуть на розширене відтворення виробництва, - це зовсім інше», - впевнена експерт.

 

Фермери зараз не мають коштів на придбання навіть тої землі, що перебуває в їхньому користуванні. І влада не пропонує їм жодних фінансових інструментів. Це і є основною причиною того, що вони виступають проти негайного запровадження ринку землі.

 

На думку Ольги Ходаківської, «щоб безболісно завершити процес реформування у земельній сфері, потрібно щонайменше 5 років. Усе має відбуватися поступово. На першому етапі мають бути вирішені усі існуючі проблеми. Слід провести повноцінну інвентаризацію земель. На другому етапі - розробити та впровадити необхідні фінансові механізми, які сприятимуть доступу українського фермера до вітчизняних земельних ресурсів. І лише після цього - на третьому етапі - можна говорити про часткове запровадження обігу земель. За активної участі територіальних громад».

 

Усі ці заходи докладно виписано у розробленому експертами Аграрної партії проекті Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року». Це покрокова та дуже докладна «дорожня карта», яка дозволить  вибудувати в нашій країні якісну систему земельних відносин.

 

«Ухвалювати такі серйозні рішення, коли мова йде про вирішення подальшої долі мільйонів громадян, поспіхом не можна. Якщо Уряд разом з парламентарями під тиском МВФ запровадять ринковий обіг землі у сучасних умовах - це призведе до того, що переважна більшість українських селян, які живуть і працюють на землі, просто втратять свій основний ресурс - землю», - впевнена експерт.

 

Нагадаємо, 7 червня під стінами Верховної Ради та в урядовому кварталі відбувся масовий мітинг в рамках акції «Не дамо вкрасти землю!», який був організований Аграрною партією. Близько 30 тисяч людей з усіх областей привезли під парламент 3 мільйони підписів проти поспішного впровадження ринку землі. Голова ВР відмовився зустрітися з мітингувальниками. 

 

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу