КИЕВ
12:27
Брюссель
11:27
Москва
13:27
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Наталія Гончарова: "Ми знімемо "чадру" неякісної реклами з обличчя Києва"

28 апреля, 15:35  Социальная  Украина

Наука вже давно з’ясувала, що зовнішній вигляд міст впливає на поведінку і життя їхніх мешканців. Там, де збережено архітектурну індивідуальність, чистоту та впорядкованість вулиць, і люди живуть врівноважені і неконфліктні. Так естетика простору входить у масову свідомість. Наталя Гончарова – одна з тих людей, які добиваються, щоб свій естетичний дизайн-код тримав і Київ.

- Наталю, ви вже майже рік очолюєте комунальне підприємство «Київреклама». Учасники ринку навіть назвали ваші починання революцією. Рекламне обличчя Києва уже можна назвати цивілізованим?

Анархії і самодіяльності в зовнішній рекламі Києва значно поменшало. Але ми тільки на початку шляху. Якщо говорити про «Київрекламу», ми викорінили корупцію в стінах свого підприємства, 50% штату будо замінено на нових фахівців, обраних на конкурсній основі. Ми повністю оновили відділи інспекторів, юристів. Зробили відкритою базу даних рекламних носіїв – і законних, і незаконних. Тепер будь-хто може з нею ознайомитись на нашому сайті. Раніше в Києві її ховали за сімома замками, бо вона залишалася інструментом маніпуляцій.

Але комунальне підприємство - чи не найнижча ланка в сфері регулювання ринку. Ми маємо тактичні успіхи в межах нашої компетенції. А, як ви знаєте, вона не стосується дозволів, обмежується інспектуванням і обліком рекламних площ. А щоб реформа стала всеохопною, потрібні системні зміни, коли з’являться нові підходи до відбору місць під розміщення реклами, буде переглянуто тарифи. Нова нормативна база вже рік чекає на затвердження. Бракує лобі в позитивному сенсі цього слова.

- Упорядкування зовнішньої реклами, яким ви займаєтеся, дало можливість демонтувати багато незаконних носіїв. Чи призводять такі зміни до зменшення надходжень у бюджет міста?

Насправді міський бюджет не лише не втратив, а й набув. За минулий рік ми перевиконали план надходжень від реклами. І маємо підстави очікувати, що в 2016 році вони зростуть іще більше. За рахунок чого? Ми демонтували левову частку незаконних носіїв, власники яких якраз і не платили в бюджет. При цьому частину нелегальних конструкцій було виведено з «тіні» – їхні власники подали на оформлення документи. По-друге, ми унеможливили масштабні зловживання на ринку, зокрема, з приховуванням реальної площі носіїв - наприклад, коли документально оформлялося 8 квадратних метрів, а реальний розмір рекламного носія міг доходити і до 75 метрів! І тепер до бюджету почали надходити додаткові кошти за повні площі. Так, за результатами минулого року додатково буде отримано понад 4 млн. грн..

- Ваше підприємство розробляє єдиний дизайн-код для міста. Що він передбачає у сфері зовнішньої реклами Києва?

Дизайн-код - це, по суті, документ, який регулюватиме впорядкування фасадної реклами в столиці. Це стосується передусім вивісок, розміщення яких досі не регулювалося чіткими правилами і було віддане на відкуп смакам підприємців. У результаті архітектурний шарм столиці закритий «чадрою» з великогабаритних вивісок і реклам. Ми мусимо її зняти, тож добиваємося, щоб їхнє розміщення відбувалося за чіткими правилами і нормами, при яких не страждатиме історичне обличчя Києва.

- Йдеться про запозичення практики європейських столиць?

Простір Києва - унікальний, тому і рішення, які ми розробляємо, мають відповідати саме його умовам і архітектурним типам. Але, звичайно, ми не можемо обійтися без врахування досвіду європейських міст – вивчаємо, як вивіски і зовнішня реклама загалом регулюються в Берліні, Римі, Лондоні. На своїх інформаційних ресурсах ми цей європейський досвід висвітлюємо – подивіться хоча б на галереї фото з Лондона (http://www.kievreklama.kiev.ua/alternativa-sogodennyu-ekskurs-yevropoyu-chastina-3-london/), це багато чого пояснює без слів. Київ також має виглядати гармонійно.

- Ви розпочали проект зі зміни зовнішнього вигляду міста на прикладі вулиці Сагайдачного. Наскільки вдається знайти порозуміння з бізнесом?

Важливо, що проект є суто практичним. Ми взаємодіємо з підприємцями, урбаністами, архітекторами, представниками влади і громадських організацій, які відстоюють ідею цивілізованого міського простору. Ми навіть не очікували, що стільки людей долучаться до роботи. Це приклад солідарності в питаннях, важливих для Києва і киян. У цьому широкому колі ми вже виходимо на оптимальний варіант дизайну вивісок. І підприємці, чиї об’єкти працюють на вулиці Сагайдачного, готові їх виготовляти і заміняти старі вивіски. Порозуміння є – усі учасники хочуть, щоб цей пілотний проект на Сагайдачного став прикладом для зміни зовнішності цілого міста.

Напрацьовані ескізи вивісок ми винесемо на колегіальну раду в КМДА і, сподіваюся, погодимо новий вигляд вулиці. Органи влади взяли на себе зобов’язання оперативно видати дозволи на зміну вивісок. Ми також надаємо підприємцям консультації щодо того, як правильно оформити документи. Наш дизайнер допомагає у створенні ескізів, і сподіваємося, що нові вивіски на вулиці Сагайдачного з’являться вже в другій половині травня, а за літо ми вже цей процес завершимо повністю. Хоча вимагати від підприємців оперативності складно, адже вони мають робити це за власний кошт.

- Нещодавно міський голова Києва Віталій Кличко призначив нового заступника Олексія Рєзнікова, що куруватиме реформи, питання самоврядування, співпрацю з громадським сектором. На які зміни можна сподіватися у зовнішньому благоустрої міста і в роботі рекламної галузі у зв’язку з цим призначенням?

Олексій Юрійович - досвідчений управлінець, який добре зарекомендував себе, працюючи секретарем Київради минулого скликання. Він - реформатор, що звик діяти публічно. Це імпонує. Сподіваємося, що він підключиться і до тих процесів, які мають на меті реформу сфери зовнішньої реклами. Адже сама система регулювання цього ринку в Києві потребує модернізації. Йдеться не лише про нормативно-правову базу, а і про саму структуру управління. Коли рік тому було вирішено передати регулювання рекламної сфери у відання окремого відділу реклами в складі Департаменту містобудування та архітектури КМДА, ця зміна себе не виправдала. Виникло ще більше проблем із видачею дозволів, їх опрацюванням, дотриманням прозорості всіх процедур.

Ми на рівні КП «Київреклама» за останній рік зуміли багато досягти, але добиватися стратегічних успіхів можна лише об’єднавши зусилля. Наша команда готова стати рушійною силою цих змін, і, сподіваємося, що завдяки співпраці з Олексієм Рєзніковим зможемо створити майбутнє обличчя Києва як цивілізованої європейської столиці.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу