КИЕВ
13:28
Брюссель
12:28
Москва
14:28
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Діти, яких потрібно зрозуміти..

10 апреля, 08:58  Социальная  Украина

Їх називають дітьми дощу. Вони різні. Їх аутизм може проявлятись по-різному. Вони можуть не дивитись Вам в очі, можуть не розмовляти, або говорити незрозуміло. Можуть повторювати почуті фрази з мультфільму  чи реклами, або говорити довго одне і теж саме. Їх може дратувати сміх чи крик, чи будь-який інший звук. Вони можуть ховатися від яскравого світла. Зі сторони це може виглядати, як пустощі розбещеної дитини. Насправді ж, ці діти просто по-іншому бачать світ, по-іншому його розуміють. Однак,  вони так само, як і всі інші діти хочуть, аби їх розуміли і любили.


Тима Ладний, Мы вместе

Це - Тіма. Йому 7 років. Він любить подорожувати, гуляти в нових місцях, ходити на пікніки.  Обожнює «Аквапарк юрського періоду».  А ще, хлопчик любить читати, особливо енциклопедії для дітей, любить збирати ЛЕГО,  малювати, ліпити і займатися іншими цікавими заняттями, які для нього придумує мама.

 

Ольга Ладная, Мы вместе, аутизм

Мама Тіми - Ольга Ладна, зараз вона керівник «Співтовариства особливих сімей «Ми Разом!» про те, що в сина  аутизм дізналася, коли хлопчику було вже більше 3 років. Він не говорив і не реагував на своє ім'я. Ольга розповідає, що спочатку було дуже важко. Важко це прийняти. Важко зрозуміти. Важко навчитися з ним спілкуватись і розуміти його.  Адже дитина з аутизмом може розуміти не все, що їй говорять. Тому до неї потрібно звертатись короткими, чіткими фразами. Привертати увагу такої дитини потрібно через речі, які її найбільше цікавлять. Однак Ольга не впала в депресію і не просто намагається зробити життя сина повноцінним, а й допомагає іншим сім'ям з такими ж проблемами. Разом з іншими мамами вони проводять різноманітні акції: фотовиставки, конкурси, лекції, флешмоби аби привернути увагу громадськості до теми аутизм. Адже, одна з найбільших проблем у боротьбі з аутизмом в Україні - необізнаність про цю хворобу.

 

аутизм, Мы вместе

Багато батьків взагалі не чули про аутизм і можуть довго не звертатись до лікарів. Просто думати, що дитина ще мала тому й не говорить, або просто дивна. Та й самі, медики не завжди чітко уявляють з яким недугом мають справу. Тому часто дітям ставлять помилкові діагнози - шизофренію чи розумову відсталість, тоді як батьки втрачають дорогоцінний час. Адже, науково доведено, що хоч аутизм і вважається невиліковним, однак, якщо поставити діагноз на ранній стадії і вчасно почати проводити інтенсивну корекцію - в дитини є всі шанси повністю адаптуватися в суспільстві.

 

аутизм, Мы вместе

Діти з аутизмом здатні оволодіти більшістю базових навиків, знань та вмінь. Однак, на це їм потрібно більше часу, увага та розуміння оточуючих, щоб вони не замикались в собі.

 

аутизм, Мы вместе

Довідка:  аутизм - це постійне порушення розвитку, яке проявляється протягом перших трьох років життя і є наслідком неврологічного розладу, позначається на функціонуванні мозку. У всьому світі спостерігається стрімке зростання кількості дітей з розладом аутичного спектру. Світова статистика - 1 з 88 дітей має діагноз в аутичному спектрі. В Україні щороку діагностують на 30 відсотків більше випадків аутизму.

 

Автор: Ілона Ковч

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу