КИЕВ
08:25
Брюссель
07:25
Москва
09:25
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Для розвитку аерокосмічної галузі треба змінити біля керма політичних "космонавтів"

12 апреля, 22:10  Экономическая  Украина

12 квітня у світі відзначають Міжнародний день польоту людини в космос. Україна належить до небагатьох держав, які мають потужний аерокосмічний комплекс. Проте ми мало його розвиваємо, зокрема, через наявність політичних "космонавтів" біля керма економіки держави, констатує відомий економіст, Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

Україна космічна

Щоб оцінити масштаб внеску українців в освоєння космосу та розвиток ракетної техніки, наведу лише кілька фактів. Серед п’яти найвидатніших радянських головних і генеральних конструкторів аерокосмічної техніки – четверо українців: С.Корольов, М.Янгель, В.Челомей, В.Глушко. Серед понад трьох десятків радянських головних і генеральних конструкторів — дві третини складають українці. Перший радянський ракетний полігон "Капустин Яр" створив і тридцять років очолював генерал Василь Вознюк, народжений на Вінниччині. Він же планував створення нового космодрому, котрий отримав назву "Байконур".

Україна – одна зі співзасновників проекту "Морський старт", виробляє одні з найекономніших та найбільш екологічних ракетоносіїв "Зеніт-3SL", "Дніпро", "Циклон-3", котрі використовуються у багатьох міжнародних проектах. Україна співпрацює з Європейською космічною агенцією в рамках розробки європейського ракетоносія проекту "Вега". З 2002 року ми беремо участь у спільному проекті функціонування бразильського космодрому "Алкантара".

За цю роботу варто подякувати тисячам інженерів, науковців, котрі створювали технології в минулому та намагаються творити їх зараз, що дуже важко в умовах обмеженого державного фінансування. Ми мусимо визнати, що розвиток аерокосмічної галузі потребує потужної державної підтримки навіть для того, щоб створювати успішні комерційні проекти.

Політичні "космонавти"

Сьогодні, коли варто було б говорити про здобутки, хочеться звернути увагу на інший аспект нашого життя, від якого прямо залежить і розвиток аерокосмічної галузі, і країни загалом. Це феномен "космонавтів" у політиці. Таке визначення придумав сам народ. Воно описує чиновників і політиків, далеких від реального життя, від реального сектору економіки, від розуміння того, що відбувається у світі. Вони живуть у своєму "космосі", своїми короткотерміновими інтересами та ніколи не задумуються над стратегією розвитку держави.

Ці люди мислять шаблонно і стандартно. Тобто якщо Україна продає зараз в основному сировину аграрного та металургійного виробництва, то збільшення дохідної частини бюджету такі політики вбачають у двох речах. По-перше - це нарощування виробництва сировини і її збуту на зовнішніх ринках. По-друге - це збільшення податкового навантаження на ті сектори економіки, які працюють. Тобто вони діють у старій моделі, котра передбачає лише збільшення зусиль економіки без збільшення її ефективності. Це шлях у нікуди, котрий знищить Україну.

Це нагадує ситуацію, коли хтось намагається перекопати гектар городу за допомогою заступу, а поруч сусід використовує новий трактор. Безперечно, у конкуренції програє той, хто використовує ручну працю, скільки б він не працював. Подібне можемо спостерігати і в аерокосмічній галузі. Цього року успішно випробувані нові ракетоносії багаторазового використання проекту Falcon 9. Уже в найближчі 15-20 років цей напрямок може стати основним в аерокосмічному будівництві. А Україна навіть не має подібних розробок, бо вони потребують значних коштів.

Де взяти гроші на космічну галузь?

У першу чергу, слід змінити біля керма економіки і держави "космонавтів". Потрібні нові люди, котрі вміють мислити нелінійно і розуміти тенденції у світовій економіці - де відбувається здешевлення виробництва. При цьому провідні економіки заробляють за рахунок високотехнологічних готових продуктів з високою доданою вартістю. До них належить, зокрема, й продукція аерокосмічної галузі.

Відповідь на основне питання: "Де взяти гроші?" - лежить на поверхні. Нам потрібно скористатися нашою перевагою. Це родюча земля, висококваліфіковані працівники. Ми можемо швидко налагодити переробку продукції агровиробництва. На цю продукцію буде у найближчі роки спостерігатися стабільний попит. Хоча б тому, що зростає населення планети, росте потреба у продовольстві. Той, хто продає харчові продукти, отримує доступ до "швидких грошей".

Якщо зараз створити добрі умови для розвитку аграрного виробництва, галузей переробки та обслуговування - тоді ми зможемо в найближчі десять років отримати капітал для модернізації аерокосмічної галузі, реалізації перспективних проектних розробок. Без стратегії використання наших конкурентних переваг наші технології за кілька років застаріють і будуть цікавими хіба бідним країнам третього світу, які будуть нездатні за них заплатити.

Тож питання заміни "космонавтів" біля керма економіки держави потрібно вирішувати невідкладно. Це в інтересах всієї України і кожного українця.


Віталій Скоцик
Економіст, Голова Аграрної партії України

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу