КИЕВ
09:09
Брюссель
08:09
Москва
10:09
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Кому вигідний дефолт?

28 мая, 18:11  Политическая  Украина

У разі оголошення дефолту в Україні буде штучна криза, яка потягне за собою обвал економіки. Курс гривні може впасти до 73 за долар, настане інфляція і ціни на продукти зростуть у рази. Про це в ексклюзивному інтерв’ю для «Час.UA» заявив економіст Сергій Фурса.

Кому вигідний дефолт?

Він наголосив, що жодної із трьох передумов, які можуть змусити уряд держави піти на оголошення дефолту, в Україні немає.


«Наразі реальних передумов для дефолту в Україні немає. По-перше, у нас зростає економіка. По-друге, у нас стабільна валюта і, по-третє, у нас, власне, знижується боргове навантаження. Тому навіть причини, яка б обумовила необхідність оголошення дефолту, немає. А якщо таке рішення буде ухвалене, це буде штучна криза. І створить її той, хто аж ніяк не керується інтересами України», - говорить експерт.


Економіст наголошує, що дефолт не означає, що нам автоматично будуть списані борги.


«Борги все одно доведеться повертати. У разі дефолту може бути списана частина боргу, але про це потрібно домовитись із кредиторами і пройти процес реструктуризації. Та для цього потрібно переконати кредиторів, що країна дійсно потребує дефолту. За ситуації, яка зараз в Україні, ніхто навіть розмовляти про таке не стане», - стверджує Сергій Фурса.


За словами фахівця, найбільше дефолт ударить по середньому класу і найбідніших верствах населення.


«Дефолт - це велика фінансова криза. Під час будь-яких криз заможні багатіють, а бідні стають іще біднішими. В Україні постраждає той невеличкий прошарок, який є середнім класом, і бідне населення», - каже Сергій Фурса.


Економіст зазначає, перший удар буде по гривні, а це спричинить інфляцію.


«Курс національної валюти першим реагує. Буде обвал гривні, причому не з 26 до 28, а із 26 до всіх 73. Одразу є почнеться інфляція, тобто суттєве зростання цін, тому що всі вони прив'язані до курсу. При цьому, знову ж таки, це не буде підвищення на 5-10%, як ми маємо зараз, а збільшення вартості в рази. Ну а потім упаде економіка. Хтось утратить роботу, хтось - заощадження в банках, адже банківська система найбільш чутлива до фінансових криз», - зазначає Сергій Фурса.


Водночас заяви про можливий дефолт - це питання не стільки економічне, скільки політичне. З одного боку, це своєрідний тест на реакцію суспільства щодо сприйняття подібної перспективи, з іншого - елемент інформаційних маніпуляцій. 


«У нас усі президенти, і Володимир Зеленський у тому числі, говорили про те, що деолігархізація - це одне з першочергових завдань. Однак зараз складається дуже показова ситуація, коли за результатами інтерв'ю одного олігарха, який намагається впливати на нову владу, у нас починається активне  обговорення теми дефолту, причому до цього підключаються офіційні особи, експерти, представники громадянського суспільства. Таким чином тестується схильність суспільства до сприйняття або несприйняття подібної інформації», - каже керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.


Експерт наголошує, що теоретично дефолт може бути вигідний олігархам. Наприклад, у Росії свого часу олігархи за результатами дефолту скупили за безцінь державні активи, однак у вітчизняних олігархів  просто немає вільних коштів у достатньому обсязі, тому розмови про дефолт - це більше маніпуляції.


«Крім того, заяви про дефолт можна розглядати як своєрідний шантаж окремих країн, приміром, США, щоб вони змінили свої підходи до нового президента й особливо членів його команди. Грубо кажучи, Коломойський сам за великим рахунком не зацікавлений у дефолті. У нього немає вільних коштів, щоб він міг за безцінь скупити активи, але через афільовані ЗМІ він у такий спосіб натякає на недоречність  критики з боку наших західних партнерів призначень в Адміністрації Президента. Сьогодні це набуває додаткової актуальності, оскільки президенту в найближчі кілька місяців необхідно призначити голів ОДА та РДА. І зрозуміло, що олігархи загалом і Коломойський зокрема будуть намагатися просунути своїх людей на ці посади», - стверджує Рейтерович.


Нагадаємо, в інтерв'ю Financial Times мільярдер Ігор Коломойський, який повернувся до України після обрання президентом Зеленського, порадив тому оголосити дефолт. 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу