КИЕВ
08:07
Брюссель
07:07
Москва
09:07
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Парамілітарні групи проти демократичних виборів

14 марта, 14:19  Политическая  Украина

Демонстрація сили з боку парамілітарних формувань дискредитує поліцію і загрожує виборчому процесу.

Активізація парамілітарних угруповань у виборчому процесі уже ознаменувалася першою кров'ю - під час сутичок із правоохоронцями 9 березня в Києві та Черкасах. Здається, представники «Національного корпусу» та «Національних дружин» не планують зупинятися на досягнутому - на 16 березня анонсовано нові акції в Києві.


Раніше з вуст речника «Нацдружин» ми почули про готовність організації застосовувати силу на виборчих дільницях у разі фальсифікацій. Цікаво, яким чином нацдружинники визначатимуть, що є порушенням виборчого права, якщо жодних компетенцій і законних функцій для цього у них нема!


Зате парамілітарні структури мають досвід реальних бойових дій, чітку військову структуру та амуніцію, іноді - прямий доступ до озброєння. При цьому вони характеризуються абсолютною непрозорістю щодо джерел фінансування.


Немає сенсу обговорювати ті ігри, в які грає керівництво МВС, яке вважається куратором цих рухів. Ставка міністра на одного з кандидатів у Президенти стає дедалі очевиднішою, тому й акції «вуличних націоналістів» набувають відверто тенденційного характеру.


Значно важливіше розуміти наслідки цих дій для всієї держави. Цікаво, чи усвідомлюють «Нацкорпус» і «Нацдружини», які позиціонують себе як прибічників націоналізму, що на ділі вони працюють проти інтересів своєї нації? Адже нагнітання передвиборчої істерії грає лише на руку Росії, головна мета якої - хаос та невизнання результатів виборів, як міжнародними організаціями, так і громадянами України.


Одним із прямих наслідків дій «Національного корпусу» та «Національних дружин» може стати те, що багато виборців, які мають низьку довіру до політиків, втратять бажання йти на дільниці, де їм загрожує насильство. Це буде болісним ударом по вільному волевиявленню громадян та демократії як такій, а значить - по іміджу України в світі.


Нагадаю, що завдання правоохоронних органів - забезпечити правопорядок та гарантувати свою політичну незаангажованість щодо усіх учасників виборчого процесу, як під час передвиборчих перегонів, так і в день голосування. А їхню силову функцію не мають права перетягувати на себе жодні парамілітарні угруповання.


У цій небезпечній і непрогнозованій ситуації громадськість має посилено контролювати, щоб не було перевищення повноважень жодними із задіяних у виборах структур. Особливу роль мають міжнародні спостережні організації, які мають стати неупередженими арбітрами виборчого процесу.


Автор: Ігор Рейтерович

Джерело: Корреспондент

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу