КИЕВ
05:59
Брюссель
04:59
Москва
06:59
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Іван Фурсенко: У Держбюджеті-2021 немає інструментів для відновлення економіки, там є лише «плюшки» для нардепів

09 ноября, 11:00  Публикации  Украина

Держбюджет на 2021 рік, проголосований у першому читанні, не врахував інтересів громад. У нього заклали «плюшки» для депутатів-мажоритарників та інструменти для «відмивання» коштів, тоді як ресурси місцевого самоврядування хочуть суттєво урізати.  Про це розповів перший заступник голови Всеукраїнської асоціації громад, член політради партії «Пропозиція» Іван Фурсенко.

 

«Після першого читання  з Державного фонду регіонального розвитку, який є одним із головних  для місцевого самоврядування, народні депутати вирізали велику частину. Громади просили 14,2 млрд грн, а залишилось всього близько 6 млрд.  Однак створили свій улюблений Фонд соціально-економічного розвитку окремих територій – так звану депутатську субвенцію для депутатів-мажоритарників у розмірі аж 7,4 млрд грн», - розповідає Іван Фурсенко.

 

За його словами, на відміну від коштів ДФРР, з якого фінансуються масштабні проєкти, депутатську субвенцію народні обранці використовують на свій розсуд.

«Як правило, це несистемне використання коштів, їх можуть направити хоч на купівлю футбольних м’ячів. Очевидно, що, якщо в наступному році будуть дострокові парламентські вибори, вони стануть елементом узаконеного  підкупу виборців, при чому не з власної кишені депутатів, а з держбюджету», -  пояснює Іван Фурсенко.

 

Натомість інфраструктурної субвенції для новостворених громад взагалі немає, вважає він.

«У понад 600 громадах немає адміністративних приміщень, де можна посадити адміністраторів ЦНАПу. На їх будівництво місцеве самоврядування просило близько 2 млрд. Зараз громади мають перейняти частину функції від райрад, під це треба збільшувати штат, а місць, де його розмістити, немає», - каже Іван Фурсенко.

 

Він звернув увагу, що кошти ковідного фонду розкидали по різних міністерствах, медицині передбачили всього 19 млрд гривень.

«З цих коштів близько 2 млрд заклали на вакцинацію. Вакцини ще немає і навіть, якщо  якась країна її розробить, для всього населення України цих грошей, щоб її купити, точно не вистачить», - говорить Іван Фурсенко.

 

Зі 147 млрд грн дорожнього фонду на місцеві дороги заплановано менше 2 млрд грн. За словами Івана Фурсенка, це копійки порівняно з тим, що держава планує будувати самостійно.

«Як показала практика, «велике будівництво» перетворюється на інструмент для відмивання коштів. Їм  цей «успішний» досвід сподобався, і вони хочуть його продовжити, а не створювати якісний благоустрій територій громад, де живуть люди. Будівництво державних доріг безумовно важливе, але  75% населення не переміщаються між регіонами, і людям насправді значно важливіше, щоб якісними були дороги до їхніх будинків, до їхніх під’їздів, до шкіл і місцевої інфраструктури», - каже Іван Фурсенко.

 

Він наголосив, що для того, щоб будувати місцеві дороги у місцевого самоврядування мають бути ресурси, а їх забирають.

«Держава хоче забрати акциз на пальне, а за що тоді будувати місцеву інфраструктуру? Ми наполягаємо, щоб акцизний податок був залишений у громадах як з продажу пального, так і акциз на рівні 13,44% з виробленого в Україні, або ввезеного на митну територію України палива, щоб можна було розвивати дороги місцевого значення», - говорить Іван Фурсенко.

 

Також він звернув увагу, що при розгляді бюджету 2,5 млрд грн накинуло собі Міністерство культури на створення загальнонаціональних культурних центрів.

«Місцевому самоврядуванню на культуру дають всього 300 млн грн. Взагалі для усіх громад, для покращення їхнього життя  через ДФРР виділяють лише 6 млрд, а тут на загальнонаціональні культурні центри аж 2,5 млрд. Чи зможуть більшість людей скористатись цими об’єктами – питання риторичне. Це просто підкуп окремих депутатів, щоб вони проголосували за бюджет», - говорить Іван Фурсенко.

 

Також у Держбюджет-2021 не повною мірою закладені кошти на освітню субвенцію.

«Є постанова Кабміну, де сказано, що зарплати вчителям треба підняти втричі, а в Держбюджеті кошти на це не передбачені. І як буде фінансуватся таке підвищення не зрозуміло. Великі міста ще  можуть знайти своїми силами якісь кошти на доплати, а для об’єднаних сіл це не підйомно», - каже Іван Фурсенко.

 

За його словами, навіть ті напрями, на які закладено гроші, навряд чи будуть профінансовані повною мірою, адже дефіцит очевидно буде вищим.

«Вони роблять гарні картинки про рекордні суми,  закладені на освіту, медицину, оборону – але це все маніпуляції, цього навіть у документі немає. Підкреслю, що закон забороняє приймати держбюджет з дефіцитом більше 3%, а тут він на рівні 6%. Цей дефіцит  Кабмін планує покрити за рахунок ренти з надр, лісу, запуску грального бізнесу, якого ще навіть немає,  та приватизації. На приватизацію усі роки робили ставку, але ніколи отримані кошти не відповідали очікуванням. Тому очевидно, що бюджет не виконуватиметься і ці гроші не будуть виділені», - говорить Іван Фурсенко.

 

Він звернув увагу, що уже зараз громади, які  провели перші сесії, стикнулися з тим, що не можуть ефективно планувати місцеві бюджети.

«Під час голосування за бюджет були змінені деякі положення Податкового кодексу. Уявіть, щоб  під час футбольної гри суддя раптом починав змінювати правила. Ні місцеве самоврядування, ні бізнес не можуть ефективно планувати свою діяльність. Немає розуміння  чи залишиться акциз, земельний податок «Укрзалізниці». Очевидно ми стикнемося з тим, що якість місцевих бюджетів, особливо та, де ще немає сформованих фінансових відділів, буде низька», - каже Іван Фурсенко.

 

На його думку, зараз спостерігаємо поглиблення системної кризи управління країною – Держбюджет показує відсутність комунікації як між центральною владою і місцевим самоврядуванням, так і між самими державними міністерствами. 

«У 2020 році вперше за останні 14 років ми почали імпортувати молочну продукцію. Це свідчить про скорочення робочих місць у сільській місцевості і відповідно зменшення  ПДФО і надходжень у місцеві бюджеті. У Держбюджеті ж не враховано, що ми зменшуємо експорт і нарощуємо імпорт, не враховано, що коштів на підвищення мінімальних зарплат не буде і людей або будуть переводити на півставки, або взагалі скорочувати. У бюджеті ми не бачимо інструментів для відновлення економіки, там є лише «плюшки» для народних депутатів, і до другого читання їх буде ще більше», - каже Іван Фурсенко.

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу