КИЕВ
14:57
Брюссель
13:57
Москва
15:57
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Уперше за 15 років на Волині здійснили трансплантацію серця

26 декабря, 18:00  Социальная  Украина

Родичі чоловіка з Ковеля, який потрапив в ДТП  урятували одразу трьох людей. 

Волинь, Ковель, пересадка серця, донор, пересадка нирок, Інституту серця, Борис Тодуров, трансплантація, закон про трансплантацію, родичі, ДТП, кардіохірург, Волынь, Ковель, пересадка сердца, донор, пересадка почек, Института сердца, Борис Тодуров, трансп

 

Напередодні на Волині трапляється аварія і до ковельської лікарні доправляють молодого чоловіка в комі. Шансів на порятунок не має, лікарі констатують смерть мозку і починають розмову з родичами. «Що сказати родичам, органи вже не допоможуть цій людині, а іншій людині - життя врятують і це найцінніше, що може людина зробити людині на цьому світу, частинка їхнього родича буде жити в комусь іншому», - розповідають лікарі, передали ТСН. 

 

Серце донора підходить чоловіку, який перебуває на лікуванні в столичному Інституті серця. Однак орган доправити в Київ не можливо навіть ґвинтокрилом. Тож швидка з пацієнтом мчить до Ковеля, а разом із ним бригада з восьми хірургів.

 

Сталося це в районній Ковельській лікарні. Донором став чоловік, який загинув в аварії. Пацієнта везли з Києва, оскільки донорське серце неможливо було доправити до столиці. Разом із ним виїхала бригада хірургів Інституту серця та Борис Тодуров, щоби виконати пересадку.  

 

 «Їдемо, у нас вже пішов відлік на хвилини, стан донора різко погіршився, його подали на операційний стіл, а нам їхати ще 2 години», - розповідають лікарі.

 

Поки столичні хірурги ще їдуть - у Ковелі починається операція, аби не змарнувати шанс на трансплантацію. Для пересадки серця є всього 3,5 години. Кардіохірург устигає і от у його руках донорський орган. Кілька годин операції і серце починає битися в новому тілі. «Ось пересаджене серце вперше за 15 років», - кажуть хірурги.

 

Уже на ранок пацієнт відходить од наркозу. У цього чоловіка серце працювало лише на 15%. І трансплантація врятувала йому життя. «Він був на межі життя і смерті - думаю, що якби ми не виконали цю трансплантацію, більше 2-3 місяців він би не прожив», - констатує медик.

 

Реабілітацію хворий уже проходитиме в столиці. Через кілька днів його забере швидка в Інститут серця.

 

У більшості випадків, навіть коли є потенційний донор, медики не хочуть говорити з родичами про трансплантацію. Також бояться брати відповідальність за констатацію смерті мозку. Однак ковельський досвід свідчить, що це можливо навіть у районній лікарні, якщо є бажання.

 

У листі очікування на пересадку органів близько 5 тисяч українці. Більше тисячі потребують пересадки серця, півтори - трансплантації печінки, понад 2 тисячі - заміни нирки. Більшість із них або їдуть за кордон або помирають не дочекавшись допомоги.

Родичі, які в Ковелі дали згоду на забір органів урятували одразу трьох людей. Крім серця цієї ночі пересадили ще дві донорських нирки. Одну операцію провели в цій самій ковельській лікарні. Другу в столичному інституті Шалімова.

 

Нагадаємо, народні депутати ухвалили у другому читані та в цілому  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині". «За» проголосували 320  парламентарів.

 

Раніше у МОЗ повідомляли, що прийняття закону про трансплантацію дозволить  створити дієву систему трансплантації.

Читайте також, у Черкасах вперше провели трансплантацію кісткового мозку

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу