КИЕВ
01:53
Брюссель
00:53
Москва
02:53
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Пенсійна реформа ухвалена нашвидкуруч і справжньої вигоди пенсіонерам не дасть – Віталій Скоцик

03 октября, 19:44  Социальная  Украина
Віталій Скоцик, лідер Аграрної партії

Ухвалення пенсійної реформи було хаотичним процесом, тому її характер повною мірою не розуміють самі парламентарі. Що ж до підвищення розміру виплат, то його може «з’їсти» інфляція, і пенсіонери не отримають жодної вигоди.

Таку думку висловив економіст, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи ухвалення пенсійної реформи у Верховній Раді України.

 

Уже з наступного місяця більшість пенсіонерів почне отримувати «осучаснені» пенсії, однак сьогодні повна конфігурація реформи незрозуміла самій владі, вважає він.

«Боюся, що достеменно суть реформи не відома навіть самим депутатам, які її ухвалили. Бо процес її прийняття був цілою епопеєю. При обговоренні поправок у залі часто бракувало десятків  депутатів, але на саме ухвалення 288 голосів знайшлося. Переважна більшість із понад 2000 поправок до законопроекту №6614 прийняті не були, деякі враховувалися частково», - нагадав Віталій Скоцик.

 

Він додав, що частина положень прийнятого документу набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування, частина – заднім числом (с 1-го жовтня), частина – з 1-го січня 2018 року, а частина – з 1-го січня 2021-го.

«Такий мозаїчний характер дії реформи свідчить про те, що вона розроблена нашвидкуруч. Одним із її ризикованих положень є те, що планується підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію з теперішніх 15 до 25 років у 2018 р. Далі – за наступні десять років  – він буде підвищуватися щорічно ще на рік, доки у 2028 році не досягне 35 років. Для багатьох українців офіційний стаж – це недосяжна розкіш, оскільки мільйони працівників офіційно не працевлаштовані, отже, вони не матимуть пенсійного забезпечення, на яке могли б претендувати», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

Те, що з 1 жовтня прожитковий мінімум для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, становитиме 1452 гривні, а не 1312, як зараз, суттєво становища пенсіонерів не змінить.

«Підвищення розміру виплат є несуттєвим, особливо якщо врахувати зростання цін, девальвацію гривні та інфляцію. Курс гривні до долара у держбюджеті на наступний рік закладено на рівні 29,3. Тобто Уряд попереджає, що опускатиме гривню, а з нею і платоспроможність українців. Пенсіонери від «осучаснених» пенсій особливої вигоди не матимуть», - переконаний Віталій Скоцик.  

 

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій». Документ у другому читанні та в цілому підтримали 288 депутатів. Жодного голосу «за» не дали лише фракція «Опозиційного блоку» та фракція «Батьківщини».

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу