КИЕВ
10:53
Брюссель
09:53
Москва
11:53
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Нова хвиля рейдерських захоплень піднялась на Миколаївщині

01 сентября, 14:58  Социальная  Украина

У Веселинівському районі Миколаївщини нині не до веселощів. Тільки за останній місяць тут - 4 випадки рейдерських атак! Методи бандитів дедалі жорстокіші. Розстрілювати сім'ї фермерів, катувати людей, кидати гранату, грабувати - тепер звичне явище у Миколаївській області. Аграрії б'ють на сполох і вкотре закликають владу припинити популізм і нарешті почати реальну боротьбу з рейдерами.

 

Жертвою одного з останніх гучних випадків рейдерських атак став в.о. голови Миколаївської регіональної партійної організації Аграрної партії, фермер Анатолій Гасюк. У спадок від батька йому з братом перейшло 30 га землі. Щойно почали оформлювати право власності, рейдери не забарились. Не забув «підкласти свиню» фермерам і Держгеокадастр.

 

«Ми оформляли цю землю півтора роки, держслужбовці звично все затягували. В липні 2017-го нам видали накази на виготовлення документації щодо права власності. Тим часом, вже маючи накази на руках, ми продовжували обробляти цю землю, посіяли там соняшник. А як прийшли до реєстратора, той спокійно повідомив нам, що тиждень тому право власності на ці 30 га зареєстрували вже аж 15 громадян! І така схема, на жаль, по всій Україні», - розповідає Анатолій Гасюк.

 

Фермер звернувся до суду і домігся накладення обмеження на земельну ділянку, щоб ніхто із «новоявлених власників» не міг її перепродати. Натомість рейдери засипали погрозами, мовляв, скосять соняшник. І відправили до ділянки Анатолія Гасюка комбайн, вантажівки і так звану власну «охорону». В свою чергу, фермери, «Аграрна самооборона», місцеві жителі згуртувалися, викликали правоохоронців і не дозволили зрізати соняшник. В результаті в прокуратурі сказали, що збирати соняшник має той, хто сіяв. Далі порадили  з'ясовувати конфлікт у суді.

 

«Виявляється, в Катеринівській сільраді Веселинівського району уже два роки жодному місцевому жителю земельних ділянок не видавали, жодного гектара. А роздано було близько 700 га! Всі - чужим людям. Причому з однієї фірми, яка вже встигла прославитися рейдерськими захопленнями на Кіровоградщині. Тим часом зараз є 300 місцевих жителів, яким відмовили в реєстрації землі», - каже фермер.

 

Анатолій Гасюк впевнений, що вже сьогодні Україні необхідне адекватне, дієве законодавство, яке урегулює питання передачі земель поза населеними пунктами у власність громад.

 

«Звичайно ж, перш за все, треба ліквідувати такий корупційний орган як Держгеокадастр, який віддає ділянки заїжджим бандитам, а місцевих жителів лишає без законного клаптика землі. І обов'язково конче необхідне нове законодавство, щоб землі держзапасу перейшли під юрисдикцію ОТГ, у власність громад!» - впевнений в.о. голови Миколаївської регіональної партійної організації Аграрної партії.

 

Цікаво, що наприкінці липня цього року Прем'єр-міністр заявив, що  ініціює розробку законопроекту про передачу землі поза населеними пунктами об'єднаним тергромадам. Голова уряду пообіцяв дослівно: «Зробити все для того, щоб його провести!». Однак чи не будуть ці обіцянки черговим прикладом популізму? Неабияк насторожує той факт, що подібний Проект Закону №4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» припадає пилом вже півтора роки! Його влада прийняла в першому читанні ще 19 квітня 2016 року.

 

Внаслідок рейдерства за останні півтора роки знищено понад 2000 господарств. Аграрії вже неодноразово зверталися до Президента, Прем'єр-Міністра і Голови Верховної Ради із заявами з приводу дій та бездіяльності органів державної влади щодо рейдерського свавілля в Україні.

 

«Слід усвідомити, доки влада і правоохоронні органи не почнуть реальну боротьбу з рейдерством, а покриватимуть його, триватиме знищення і паралізація галузі АПК. Якщо структури Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ України негайно не змінять своєї пасивної позиції щодо рейдерства, керівники регіональних підрозділів цих міністерств мають піти у відставку!», - впевнений голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу