КИЕВ
21:10
Брюссель
20:10
Москва
22:10
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



Ринок землі: країна не готова

25 июля, 16:52  Политическая  Украина

У Верховній Раді знову заходилися збирати підписи для подання в Конституційний Суд, аби той скасував мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Мовляв, це обмеження суперечить правам громадян, цього вимагають закордонні інвестори, і взагалі, це благо для фермера й економіки.

 

Насправді в нинішніх українських умовах це тільки поглибить зубожіння селян, бо умов для ринку землі немає. Ми, Аграрна партія, послідовно виступаємо за земельну реформу. Торік ми захистили українську землю і не допустили поспішного відкриття «дикого» ринку землі. Наші фахівці розробили стратегію земельної реформи, яка дає можливість унормувати земельне питання і завершити її нарешті. Однак для цього потрібно виконати три умови.

 

Спочатку потрібно підготувати законодавчу базу і реформувати державні органи. Розігнати наскрізь корумпований Держгеокадастр, а його функції передати Мінрегіону. Державний земельний кадастр об'єднати з Держфондом речових прав на нерухоме майно. Нарешті завершити інвентаризацію земельного фонду, адже сьогодні майже 5 млн ділянок або паїв і досі перебувають поза обліком, інші - внесли до Земельного кадастру з купою помилок.

 

До речі, днями у трьох областях - Київській, Львівській і Миколаївській - розпочали проект з упорядкування реєстрації земель і виправлення помилок у Кадастрі, фінансує все Світовий банк. Але чому цим займаються донори, які сидять далеко від українського села, і нічого не роблять собі у збиток? Інвентаризацію має проводити Держава, адже без упорядкування цих технічних завдань не можна переходити до другого етапу - стратегічного планування земельних відносин, запровадження зонування територій, консолідації земель під державним контролем. Територіальні громади нарешті мають отримати ті землі, які розташовані довкола населених пунктів.

 

І тільки на третьому етапі за рішенням територіальних громад (у межах їхніх територій) запроваджується можливість викупу земельних ділянок особами, які є орендарями таких земель або можуть довести свій намір самостійно господарювати на землі.

 

Якщо виконати все це поетапно, ми поставимо запобіжники, які не дозволять, аби чорноземи опинилися в руках купки олігархів.

 

Однак замість того, щоб готувати закони для цивілізованої реформи, в парламенті знову збираються здійняти галас, аби протиснути скасування мораторію і дозволити багатіям скупити українські чорноземи, а селян залишити ні з чим. Проблема в тому, що у Верховній Раді ніхто не захищає інтереси селянина чи фермера. Зате є потужне лобі агромагнатів, які торгують зерном і курятиною. Їм вигідно, аби в земельному законодавстві панував хаос, який дасть змогу прибрати до рук землю (останній актив, який іще залишився в руках людей), а подальша доля селян їх ніколи не цікавила.

Автор: Виталий Скоцик

Источник: Корреспондент

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу