КИЕВ
10:57
Брюссель
09:57
Москва
11:57
Пятница, 29 марта 2024

Новости



До кінця року ціна долара може сягнути 28 гривень – Скоцик

15 сентября, 13:24  Социальная  Украина

До кінця року долар може коштувати 28 гривень. Влада буде девальвувати гривню, щоб мати змогу виплачувати підвищену пенсію, «осучаснення» якої очікується з 1 жовтня. Однак ефект від підвищення виплат для пенсіонерів буде мінімальним, оскільки надбавки «з'їсть» інфляція і зростання цін на продукти харчування.

 

Такий прогноз сьогодні, спілкуючись із журналістами у Львові, зробив економіст, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

«Ми бачили середньострокову бюджетну резолюцію, де, за базовим сценарієм, курс гривні до долара на наступний рік закладено на рівні 29,3. Чули заяви міністра фінансів, що у проекті бюджету на наступний рік буде фігурувати саме така цифра. Це плюс три гривні, порівняно з сьогоднішнім курсом. Уряд не приховує, що національна валюта буде послаблюватися. Долар почне активніше рости після 1 жовтня, коли будуть підняті пенсії. До Нового року українці отримають - цілком можливо - «подарунок» у вигляді курсу 28 грн. за долар», - говорить Віталій Скоцик.

 

Заплановане підвищення пенсій, за його словами, не зробить життя пенсіонерів кращим.

 

«Із 12-и мільйонів пенсіонерів 9 мільйонів отримують мінімальну пенсію - близько 1400 грн. У великої частини людей пенсія виросте на копійки, однак, щоб знайти навіть ці крихти при занепалій економіці, уряду доведеться опускати курс гривні», - говорить Віталій Скоцик.

 

Інфляція, яка почнеться після цього, зменшить купівельну здатність населення і буквально «з'їсть» підняття пенсій.

 

«У зверненні Президента до Верховної Ради прозвучав прогноз, що зростання економіки складе всього лише 1,8% цьогоріч і 4% в 2020 році. Прогноз даний у гривні. Міністр фінансів нещодавно сказав, що той проект бюджету на наступний рік, який вже був переданий Міністерством фінансів до Кабміну, за своїми параметрами співпадає з цифрами, вказаними в «Основних напрямках бюджетної політики на 2018-2020 роки». Тобто йдеться про планову інфляцію на наступний рік - 7%. Реально вона буде більше 10%. Тож зрозуміло, що купівельна здатність населення і рівень життя людей будуть падати», - пояснює лідер Аграрної партії.

 

За словами Віталія Скоцика, ціни но основні продукти харчування зростуть лише до кінця цього року на 10-15%. І щоб зупинити ці процеси, потрібно докорінно міняти підходи економічної політики.

 

«Потрібно стимулювати економіку, створювати в країні додану вартість, продавати за кордон готову продукцію, а не сировину, як сьогодні. Тоді в держави будуть реальні гроші, які мають цінність, а не додатковий папір, який сьогодні виплачуватимуть людям у вигляді пенсій», - пояснює економіст.

 

Він упевнений, що корінь проблем - у системі управління державою. «Заробітчани» у владі не хочуть і не можуть дивитися на кілька кроків уперед. Ситуацію можна змінити лише зі зміною політичної системи. До управління державою повинні прийти ідеологічні партії, які приведуть у виконавчу владу професіоналів, що будуть працювати на стратегію розвитку країни і благополуччя кожного українця, вважає він. 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу