КИЕВ
05:21
Брюссель
04:21
Москва
06:21
Четверг, 2 мая 2024

Новости



На Одещині рейдери намагалися відібрати врожай сільгосппідприємства

30 июня, 19:06  Социальная  Украина

Із початком жнив активізувалося рейдерство в аграрних районах України. У День Конституції, 28 червня, розгорнулися справжні бої. На Одещині злочинці спробували забрати врожай аграрного підприємства «АІСТ-1». Аграрії та селяни відстояли плоди своєї праці, але боротьбу ще не закінчено.

 

Аграрне підприємство «АІСТ-1» на Одещині вже кілька місяців бореться з рейдерськими нападами, розповідає його керівник, член Аграрної партії Василь Лапій. Спочатку зловмисники підробили договори оренди земельного банку компанії, з приводу чого розпочалася судова тяганина. А 28 червня - в День Конституції України - група з десятків молодиків із погрозами розправи над аграріями зупинила збір врожаю в селі Романівка Ананьївського району Одеської області.

 

 

«До поля прибули два мікроавтобуси. У кожному було десь по 25 чоловіків. Іще під'їхали 5-6 забитих під зав'язку легковиків. Це було одне з найбільш віддалених від центру полів, там уже працювали наші комбайни. Молодики почали спиняти комбайни, залякувати комбайнерів. Погрожували стріляти, бити. Їм вдалося зупинити нашу збиральну техніку», - розповідає Василь Лапій.

 

Коли керівництво підприємства виїхало на поле, з'ясувалося, що у молодиків немає документів, крім трьох довіреностей від підприємства «Хлібороб Півдня». Саме ця компанія зареєструвала фіктивні договори оренди з власниками земельного банку підприємства «АІСТ-1».

 

 

«Ділки почали нам погрожувати і вимагали зібрати наших орендодавців. «Ми - добровільна організація, захищаємо простих людей. Ви мало платите людям орендної плати», - отаке мені казали. Ми зібрали орендодавців, і всі до єдиного селяни стали на наш бік. Люди підтвердили цим ділкам, що ніяких договорів не підписували. Почали навіть допомагати нам прогнати їх із поля», - говорить керівник підприємства «АІСТ-1».

 

На противагу більшості випадків із рейдерством, місцева поліція та керівництво району зреагували оперативно. Правоохоронцям вдалося звільнити поле від злочинців, але ті погрожували аграріям ще повернутися.

 

 

«Підприємство «Хлібороб Півдня» за три останні місяці змінило 4 директори і 4 кінцевих бенефіціари. Очевидно, це фіктивна компанія. Але хто цим промишляє, я не знаю. Суд заборонив «Хліборобу Півдня» проводити якісь польові чи збиральні роботи на наших полях і прийняв рішення про розірвання фіктивних договорів. Злочинці на суд не приїжджали, ховалися. А тепер приїхали забрати врожай. Звичайна рейдерська схема, нічого нового. Я вже чув про випадки рейдерства в області. І маю передчуття, що вони виконають свою обіцянку і ще повернуться на наше поле», - вважає Василь Лапій.

 

Аграрії, на його думку, мають об'єднатися і допомагати одне одному в боротьбі з рейдерством, інакше у галузі нема перспектив.

 

 

Нагадаємо, за інформацією Аграрної партії, починаючи з 2016 року, на сільськогосподарських виробників було вчинено понад 7500 рейдерських атак. Унаслідок цього знищено близько 2000 фермерських господарств, на яких працювали 40 тисяч працівників. У відповідь на свавілля рейдерів і бездіяльність правоохоронців аграрії створили Громадську спілку «Аграрна самооборона України». 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу