КИЕВ
14:29
Брюссель
13:29
Москва
15:29
Пятница, 17 мая 2024

Новости



Книги переможців конкурсу ім. Тютюнника презентували на «Книжковому Арсеналі»

22 мая, 08:00  Социальная  Украина

Черга на вхід до «Книжкового Арсеналу» розтягнулось на кількасот метрів. Однак перспектива витратити не менше години, щоб зайти всередину, книгоманів, схоже, ніяк не лякає. У черзі ні натяку на роздратування - хтось читає з планшетів чи телефонів, хтось гортає паперові книги, хтось обговорює вчорашні презентації.

 

У внутрішньому дворику лунають гітарні акорди, пахне кавою і книжковим папером.  У цьому світі книги, здається, забуваєш про всі негаразди, вони лишаються позаду за парканом, єдине, про що хвилюєшся - як би не наступити на якогось дітвака. Їх тут безліч - на різнокольорових автомобілях і велосипедах, у візках і колясках.

 

 

У самому залі очі розбігаються від перфоменсів і майстер-класів, інсталяцій і вистав, ну і, звісно, тисяч книжок - тут можна заблукати і на тиждень.

 

Не пройти і біля стенду видавництва «Самміт-книга». Тут триває автограф-сесія переможців літературного конкурсу імені Григора Тютюнника - Юлії Бережко-Камінської та Ігора Стамбола. В обох у руках свіжовидані книги, а очі палають щастям. Цей конкурс започатковано з ініціативи Аграрної партії наприкінці минулого року.

 

 

У мене уже тираж майже закінчився. Люди з різних куточків України пишуть у соцмережах, дзвонять, замовляють книги для себе і на подарунки, - говорить Юлія Бережко-Камінська.

 

Про Ігоря Стамбола ще півроку тому майже ніхто не знав. «Злочинний порятунок» у його руках - це перша його видана книга, а вже сьогодні за автографами стоїть черга.

 

 

Видання книги для автора - це справжня перемога. Це перехід за невловимий горизонт, за яким тебе уже сприймають. Більше того, поява цієї  книги - це перемога моя як автора і всього українського села. Адже «Злочинний порятунок» пронизаний його проблемами, - говорить Ігор Стамбол. І додає, що в планах новий твір, де буде в містично-реалістичному викладі показано, як злочини комуністичного режиму ХХ століття вплинули на формування сьогоднішнього посттоталітарного суспільства.

 

Привітати авторів прийшов і лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

 

Для мене особливо приємно отримати книги, які вперше потрапили до мене на стіл рукописами. Я завжди мріяв започаткувати літературний конкурс, який дав би дорогу авторам із глибинки. В Україні дуже багато талановитої молоді, однак через брак культурних майданчиків вона не може заявити про себе, і роботи молоді залишаються непоміченими. Сьогодні, дивлячись на презентацію в самому центрі культурного життя країни, я розумію, наскільки ідея з конкурсом була правильна, - каже Віталій Скоцик.

 

Отримавши книги з автографами, політик іде далі - шукати новинки для себе. А тим часом видавець Іван Степурін знайомить переможців конкурсу ім. Тютюнника з письменниками і літературними критиками.

 

 

Це наші лауреати, можете познайомитись з ними в живу, - з гордістю говорить Іван Степурін і роздає гостям альманах із творами переможців.

 

Я щасливий, що нам вдалось провести конкурс. Я дуже вдячний Аграрній партії, яка допомагала інфраструктурно достукатись до найвіддаленіших куточків нашої країни, і підтримувала нас  на кожному етапі. Ми уже бачимо зацікавленість конкурсом з різних сторін, хоч він проходив уперше, далі, переконаний, ажіотаж буде ще більшим, - говорить Іван Степурін.

 

 

Нагадаємо, літературний конкурс імені Григора Тютюнника започаткований у жовтні 2016 року Аграрною партією, видавництвом «Самміт-книга» та Українською бібліотечною асоціацією. Він став майданчиком для презентації нових літературних імен. На конкурс надійшло майже 100 рукописів від молодих авторів віком до 35 років. У січні цього року відбувся їх розгляд і оцінювання. До журі конкурсу на чолі з відомим поетом Іваном Драчем і лідером Аграрної партії Віталієм Скоциком увійшли: Леся Мудрак - письменниця, громадський  діяч; Іван Степурін - директор видавництва «Самміт-книга»; Лариса Кадочникова - народна артистка України; Влада Литовченко - громадський діяч; Станіслав Бондаренко - головний редактор газети «Літературна Україна»; Андрій Демиденко - заслужений діяч мистецтв України. А вже у квітні книги переможців конкурсу було видано. 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу