КИЕВ
05:18
Брюссель
04:18
Москва
06:18
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Дикий ринок землі вдарить по жителях міст не менше, ніж по селянах – Скоцик

10 мая, 15:09  Политическая  Украина

Мешканці українських міст повинні приєднатися до справи захисту землі сільгосппризначення від поспішного розпродажу. Інакше дикий ринок землі, який може запрацювати в Україні, стане для них таким самим ударом, як і для селян.

 

Таку думку висловив економіст, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик у своєму блозі на сайті Ліга.

 

Він переконаний, якщо найближчим часом запрацює ринок землі, це призведе лише до монополізації ресурсів фінансовими кланами.

 

«Згідно з даними опитування, проведеного науковцями Житомирського національного агроекологічного університету, 96% аграріїв не зможуть купити землю, на якій працюють, бо не мають коштів. Ті ж, хто в Україні має кошти - а це або олігархи, або можновладці-хабарники - скуплять землю не для ефективного її використання, а для подальшого перепродажу. 71% території нашої країни може опинитися в руках спекулянтів та олігархів», - вважає автор блогу.

 

На його думку, в результаті відкриття дикого ринку землі, по-перше, може бути порушено право громадян - і міських мешканців також - отримати землю в безоплатне користування, як це гарантує закон.

 

По-друге, якщо замість продуманої земельної реформи землю просто пустять з молотка, українські сільгоспвиробники, які годують всю країну, стануть залежними і не зможуть нормально працювати.

 

«Найголовніша небезпека полягає в тому, що Україна, котра вважається житницею Європи, не зможе прогодувати сама себе. Непродумане запровадження ринкового обігу земель призведе до порушення цілісності оброблюваних земельних масивів, що ускладнить процес виробництва продуктів харчування. Як наслідок - ціни на продукти зростуть у рази. Дорожнеча та дефіцит продуктів, інфляція та зубожіння населення - це все буде ударом передусім по мешканцях міст, які не мають своїх городів!» - наголошує Віталій Скоцик.

 

Поспішний розпродаж землі створить великі проблеми для роботодавців у селі, і мільйони українських селян поповнять лави безробітних. На кожне робоче місце в місті претендуватимуть додатково ще дві особи, - прогнозує економіст.

 

Крім того, може бути підірвано експорт сільськогосподарської продукції, частка якої у грошовому вимірі перевищує 35% від загального об'єму експорту товарів з України. Втрата землі означатиме втрату значної частки валютної виручки, подорожчання долара і дефіцит бюджету.

 

«Сьогодні всі мешканці міст, як і селяни, повинні зупинити крадіжку української землі і вимагати продуманої земельної реформи. За підрахунками експертів Аграрної партії, розумне використання землі - це 3 мільйони нових робочих місць і капіталізація земельних ресурсів на рівні $504 млрд. Це фінансова стабільність, достойні зарплати, доступні ціни на продукти. Це ресурси для розвитку промисловості, медицини, освіти і культури. Основою успіху країни є саме якісно врегульоване земельне питання», - вважає Віталій Скоцик.

 

Нагадаємо, підписуючи останній Меморандум з МВФ, українська влада взяла зобов'язання вже до кінця цього місяця ухвалити закон про обіг земель, що відкриє шлях до продажу землі сільськогосподарського призначення з 2018 року. У відповідь на такі дії Аграрна партія ініціювала Всеукраїнський збір підписів «Не дамо вкрасти землю!». 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу