КИЕВ
22:53
Брюссель
21:53
Москва
23:53
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Культурна цілісність України не менш важлива, ніж територіальна, - Влада Литовченко

16 ноября, 16:16  Социальная  Украина

Україна має популяризувати свою культурну спадщину і вдома, і у світі. Особливо це важливо на тлі нинішньої війни, щоб подолати конфліктність і зневіру в українському суспільстві. Таку думку висловила голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва, член Аграрної партії Влада Литовченко з нагоди річниці створення ЮНЕСКО, яку відзначають сьогодні, 16 листопада.

 

«Коли кажуть, що сучасній Україні з її проблемами - не до культури, я хочу нагадати, що ЮНЕСКО створювали в 1945 році - відразу після закінчення другої світової війни. І не випадково, бо культура - це і є головні ліки від морального спустошення, конфліктів, жорстокості і зневіри. Нинішня Україна переживає велику драму - війну на Сході. Саме тому їй дуже важливо мати перед очима свої культурні скарби. Душа нашого народу - його традиції, пісні, література, ремесла. Усе це надихає, нагадує про те, що ми - народ, котрий творить, а не руйнує. Так було завжди», - підкреслила Влада Литовченко.

 

 

На її думку, культурні здобутки України мають стати візитівкою нашої держави і на міжнародній арені.

 

«Не золоті батони і мільйони готівки в квартирах депутатів мають бути візитівкою країни. А такі явища, як свята Софія - осередок духу і древності, або слово Тараса Шевченка, чий день народження включено до календаря пам'ятних дат ЮНЕСКО. Українська культура дуже багата, і збереження її надбань сьогодні не менш важливе, ніж збереження територіальної цілісності. Бо йдеться про духовну цілісність народу, без якої країна не розвиватиметься гармонійно», - переконана Влада Литовченко.

 

Поточний рік відзначився для України новим культорологічним досягненням. Міжнародний центр вивчення консервації та реставрації культурної спадщини (ICCROM) надав право членства для України, а процес вступу до організації тривав майже 10 років. Слід зауважити, що ICCROM було створено за ініціативи ЮНЕСКО в 1959 році.

 

 

«Це рішення надасть доступ українським фахівцям до новітніх технологій реставраційної справи, які вже застосовуються в світі. Більш того, організація сприятиме відновленню державної школи з реставрації та надаватиме доцільні професійні рекомендації», - розповідає Влада Литовченко.

 

Нещодавно вона очолила Раду Аграрної партії з питань культури і духовності. Разом з однодумцями з політичного середовища вона розробляє програму культурного розвитку держави і організовує важливі мистецькі акції. Зокрема, за сприяння Аграрної партії відбувся міжнародний культурно-просвітницький проект «Шевченко: поезія і революція» з нагоди 201-ї річниці від Дня народження Т.Шевченка та включення цієї події до Календаря пам'ятних дат ЮНЕСКО.

 

 

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (скорочено ЮНЕСКО) створена 16 листопада 1945 року. Україна стала членом ЮНЕСКО 12 травня 1954 р. На сьогодні організація налічує 195 країн-учасниць.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу