КИЕВ
06:20
Брюссель
05:20
Москва
07:20
Вторник, 19 марта 2024

Новости



У Києві шахраї вимагають у підприємців кошти за «узаконення вивісок», - Оксана Поліщук, - Оксана Поліщук

23 февраля, 16:00  Экономическая  Украина

Останнім часом побільшало випадків з шахрайством на рекламному ринку. Столичним бізнесменам пропонують заплатити гроші, щоб «узаконити» їхні рекламні конструкції чи вивіски. Такого терміну як «узаконення» насправді не існує – ніхто, ні за які гроші не зможе видати дозвільні документи на конструкцію, яка не відповідає Правилам, прийнятим у місті. Про це написала у своєму блозі начальниця Управління з питань реклами КМДА Оксана Поліщук.

 

Начальниця Управління з питань реклами КМДА, Оксана Поліщук, Київреклама, вивіски, шахраї, оформлення, дозволи

 

Вона розповіла, що вже кілька років місто системно наводить лад з розміщенням реклами на вулицях.

«Якщо з наземними конструкціями роботи майже повністю завершені, то з фасадами складніше. Наші демонтажні бригади регулярно знімають з будинків самовільно розміщені рекламні засоби та вивіски, але цей процес не може рухатись швидко. У столиці працюють сотні тисяч закладів, установ, приватних підприємців, які довгий час намагались завісити все навколо рекламою, щоб привернути до себе увагу. У місті ще залишаються десятки тисяч незаконних вивісок. Тож шахраї винахідливо вирішили скористатись ситуацією», - говорить Оксана Поліщук. 

Торік поліція уже затримала одного такого «рекламного шахрая». Чоловік представлявся співробітником «Київреклами» та пропонував оплатити підроблені дозвільні документи. Його затримали під час зустрічі з черговою «жертвою».

«Тоді ми надіялись, що подібне більше не повториться. Але останнім часом до нас почали звертатись все більше підприємців, які розповідають дуже подібні історії – як з них вимагають гроші за оформлення документів на рекламні засоби. Підроблені акти обстеження і вимоги на демонтаж заносять до закладів і залишають на них мобільний номер телефону, за яким треба зателефонувати», - каже Оксана Поліщук.

За її словами, розрахунок шахраїв дуже простий – вони роблять ставку на легку наживу, пов’язану з незнанням підприємцями законів і норм, визначених міською владою. Вони  беруть інформацію з відкритого доступу – з публічної мапи рекламних конструкції, де є дані про кожну рекламну конструкцію та вивіску в місті. Далі надають бізнесменам імітацію актів обстеження та вимог на усунення порушень.

«Шахраї настільки знахабніли, що навіть прайс на свої «послуги» пропонують. Дуже важливо, щоб підприємці розуміли, що оформлення вивіски чи рекламного засобу безкоштовне, не має послуг пришвидшення отримання погоджувальних чи дозвільних документів. Якщо з вас вимагають гроші – це точно аферисти. У жодному разі не перераховуйте їм коштів і не бійтеся повідомляти Нацполіцію про шахраїв», - говорить начальниця Управління з питань реклами КМДА Оксана Поліщук.

Вона підкреслила, справжні інспектори ніколи не заносять вимоги чи акти безпосередньо в заклади чи установи. Управління направляє їх виключно через рекомендовані поштові відправлення.

«Наші працівники ніколи не вказують у документах номер мобільного телефону. Офіційне спілкування з власниками рекламних засобів відбувається виключно за допомогою листів із підписом і печаткою та за телефонами, вказаними на сайті Управління. В жодному разі ми не використовуємо для цього будь-які месенджери», - пояснює Оксана Поліщук.

Усі вимоги і накази про демонтажі ми розміщуємо на сайті, і кожен підприємець може з ними ознайомитись, - наголошують в Управлінні.

«Запам’ятайте, якщо ваша вивіска не відповідає Правилам, прийнятим у місті, то ніякого «узаконення» не може бути. Коли йде мова про упорядкування фасадів, то це не означає, що треба просто документально оформити те, що у вас уже висить. Вивіска має в реальності відповідати вимогам. І аргументи, що вона тут уже 20 років чи що фасад зашили пластиком попередники – не спрацюють», - каже Оксана Поліщук.

Вона підкреслила, місто розробило і прийняло дизайн-код, і він повинен стати одним для всіх. Оксана Поліщук також надала інструкцію, як в законний спосіб оформити свій рекламний засіб.

«Правила розміщення вивісок прості й зрозумілі. Ми розробили зручний буклет, в якому доступною мовою з ілюстрованими макетами подали вичерпну інформацію як діяти. На сайті у нас є зразок документів, які потрібно надати. Зробити це можна онлайн. Ми розглядаємо заявки протягом 10 днів. Запам’ятайте: правильно розміщена й оформлена вивіска та реклама гарантовано вбереже вас як від  демонтажу, так і від аферистів», - наголосила Оксана Поліщук.

 

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу