КИЕВ
04:42
Брюссель
03:42
Москва
05:42
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Восени висадили на 40% більше дерев, ніж планувалося в рамках програми «Зелена країна»

03 декабря, 14:00  Экономическая  Украина

За 3 роки буде висаджено 1 мільярд нових дерев у рамках виконання еко-ініціативи Президента «Зелена країна». За 10 років площа лісів збільшиться на 1 мільйон гектарів, йдеться у прес-релізі еко-ініціативи у четвер.

 

1 мільярд дерев, програма  Президента «Зелена країна», перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, дерева, ліс, висадка

 

«У червні цього року Президент України дав старт програмі «Зелена країна». Аби правильно та успішно її реалізувати, ми у Міндовкіллі активно долучалися до розробки законопроєкту про збереження лісів № 5650, розпочали ідентифікацію самозаліснених та придатних для лісорозведення ділянок і процедуру передачі їх до лісгоспів, створили робочі групи з визначення ділянок, де варто садити ліс, а де ні. Адже ми чітко розуміємо, що лише створені у правильних місцях ліси допоможуть у боротьбі з кліматичною кризою та деградацією грунтів, зберігатимуть водні ресурси та середовища існування безлічі рослин і тварин», - акцентував перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський.


Цієї осені завдяки сприятливим погодним умовам ми висадили більше, ніж планували деревних рослин. Сьогодні вже висаджено майже 58 мільйонів сіянців, з яких 6,6 млн – на землях територіальних громад.

 

Найбільше дерев висаджено на Житомирщині – 14,2 млн сіянців. На другому місці по темпах висадки Волинь - 5 млн сіянців. На третьому місці Київщина – висаджено майже 4,5 млн сіянців. Запорізька область висадила близько 4,3 млн сіянців. Луганщина і Львівщина висадили близько 3,5 млн кожна.

 

«Чи вдасться нам висадити 1 мільярд дерев за три роки? Звичайно, так. Не дивуйтеся, що зараз програма виконана на 6 %. Ліс висаджується не лінійно, а за правилами вегетаційних сезонів. Найбільш сприятливим часом для цього є весна. Менш сприятливою порою року є осінь. Влітку та зимою ліс не висаджується. Наш графік висадки матиме чітко виражені піки, які будуть співпадати із веснами», - підкреслив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

 

Усі ці дані знаходяться у відкритому доступі на сайті https://zelenakraina.gov.ua/. Сайт створений, у першу чергу, для моніторингу виконання еко-програми. На інтерактивній карті деталізовані всі місця висадки по областях, а також відображені всі, хто бере участь у реалізації проєкту.

 

 

Зараз обласні підприємства Держлісагентства активно нарощують власні потужності. Сучасний насіннєво-селекційний центр, який за рік випускатиме 3 млн сіянців із закритою кореневою системою, вже запрацював у Львові. У грудні такий центр запрацює на Донеччині. Загалом планується відкриття таких заводів у Київській, Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Чернігівській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу