КИЕВ
20:03
Брюссель
19:03
Москва
21:03
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Денис Марчук назвав схеми через, які заважають розвитку зрошення в Україні

11 ноября, 15:00  Экономическая  Украина

 

Надзвичайно великою проблемою для аграріїв є високі тарифи на воду для поливу земель. Однією з причин цього є робота енергосервісних компаній, які встановлюють енергозберігаюче обладнання на насосні станції за завищеними цінами. Про це розповів кксперт із питань аграрної політики Денис Марчук.

 

Денис Марчук, зрошення, ВАР, Зеленський.

 

 

«Володимир Зеленський каже, що питання збереження та відновлення раціонального використання водних ресурсів потребує розгляду на високому рівні. Всеукраїнська Аграрна рада у своїй роботі, особливо в умовах зміни клімату, значну увагу приділяє стратегії розвитку зрошення в Україні. Ще влітку, під час круглого столу у Новій Каховці за участі науковців, аграріїв та політиків, присвяченому питанню зрошення, ми наголошували: аби аграрії не боялись інвестували кошти у зрошення, держава має створити відповідні умови», - пише Денис Марчук у своєму блозі.

 

Він наголосив, що надзвичайно великою проблемою для аграріїв є високі тарифи на воду для поливу.

 

«Аналіз уже укладених енергосервісних договорів та тендерних пропозицій свідчить про непрозорість при закувлі послуг, необґрунтованість та недоцільність укладання договорів. Адже запровадження енергосервісу на прописаних умовах веде не до здешешевлення послуг поливу, а навпаки — лягає тягарем на плечі аграріїв на кілька років», - каже Марчук.

 

За його словами, компанії, які перемогли і розпочали здійснювати енергосервіс насосних станцій, невідомі на ринку України.

 

«Більше того, розмір платежів на користь енергосервісних компаній за вже укладеними договорами в середньому складає 12-13 млн грн за весь строк дії договору при реальній собівартості 2-3 млн грн. За цих умов фактичне виконання зобов’язань управлінь водного господарства зі сплати енергосервісних платежів покладається на водокористувачів, тобто, на тих самих аграріїв, яким обіцяють створити гідні умови для інвестицій у зрошення», - каже Марчук.

 

На його думку,  дуже важливо, щоб в найближчий час було скасовано тендери із закупівлі послуг енергосервісу, що вже відбулись, та розірвано відповідні договори, оскільки вони завдають економічної шкоди державі.

 

«Лише за таких умов ми побачимо, що держава дійсно зацікавлена у виробленні дієвого механізму відновлення та подальшому розвитку зрошення», - каже Марчук.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу