КИЕВ
11:27
Брюссель
10:27
Москва
12:27
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Причина затримки мінеральних добрив – брак вантажних вагонів "Укрзалізниці"

21 сентября, 18:41  Экономическая  Украина

Дефіцит рухомого складу на залізничному транспорті загрожує  підривом аграрної галузі. Аграріївимагають навести лад у керівництві транспортної галузі і «Укрзалізниці», та ліквідувати корупційні схеми, що знищують транспортну інфраструктуру. Також виробники просять утриматися від підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення в межах країни на 22,5% с 1 жовтня 2017 року без проведення ґрунтовного аналізу регуляторного впливу цього підвищення на економіку України.

 

Про це йдеться у звернені лідера Аграрної партії України Віталія Скоцика до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Міністра інфраструктури Володимира Омеляна,  Міністра економічного розвитку і торгівлі та першому віце-прем'єру Степану Кубіву.

 

 «Укрзалізниця» надає підприємцям лише до 8% напіввагонів від того обсягу, який вони реально потребують. Масштабний дефіцит рухомого складу в Україні - вже більше року. За такої ситуації товар не просто простоює, а й псується. В результаті замовники від нього відмовляються, до того ж, виставляють штрафні санкції. У той час, як урядовці говорять лише про здобутки, економіка країни несе щоденні втрати. І основна причина цього, на якій акцентують підприємці, - відсутність ефективного керівництва в «Укрзалізниці» та якісної стратегії економічного розвитку країни.


Чиновники зі всіх екранів вихваляються зростанням економіки на 2-3%. Тоді як в реальності її показники падають мінімум на 10%. Це окозамилювання, яке варто спинити, - впевнений голова Рівненської обласної організації Аграрної партії Юрій Супрунюк.

 

«Думаю, на те, що в «Укрзалізниці» бракує вантажних вагонів, є три причини. По-перше, значна частка вагонів «зависла» у Росії. Друга причина - це те, що частину таких вагонів, які перебували в ДНР та ЛНР, вже давно порізали на металобрухт. Третя причина полягає в тому, що деякі вагони вантажать тільки вугілля - і ні для кого не секрет, що вони закріплені конкретно за Рінатом Ахметовим»,  - наголошує аграрій.

 

Аграрії, які отримують у напіввагонах, зокрема, мінеральні добрива, змушені чекати на доставку по кілька тижнів. Як зазначає Юрій Супрунюк, лише його підприємства групи компаній «УкрТехноФос» недоотримують від «Укрзалізниці» сотні  вагонів. А це, за його словами, більше 10 тис. тонн невідвантажених своєчасно аграріям добрив.

 

«Особливе загострення проблеми ми відчуваємо впродовж двох-трьох останніх місяців. І це вже не вписується в жодні рамки. З 50-60 вагонів, які потребуємо в тиждень, отримуємо лише два-три вагони. А чекати немає як, адже ми повинні їх відправляти вчасно, коли сільськогосподарські виробники потребують внесення саме цих добрив», - пояснив голова Рівненської обласної організації Аграрної партії.

 

Нагадаємо, у 2016 році «Укрзалізниця» збільшила кількість вантажних вагонів на 4 тисячі - з 66 тисяч до 70 тисяч одиниць.  Сьогодні її робочий парк налічує понад 130 тисяч вантажних вагонів.

 

Перевезення залізницею - найдешевший спосіб доставки, зокрема, зерна до українських портів. Аграрії переорієнтували частину своїх вантажів саме на залізницю після того, як минулого року «Укртрансбезпека» посилила ваговий контроль на дорогах - за перевантаження почали штрафувати.

 

Сільгоспвиробники очікують наростання «вагонних суперечок» наприкінці осені - початку зими: у період, коли везуть максимальні обсяги зернових до морських портів.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу