КИЕВ
21:07
Брюссель
20:07
Москва
22:07
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Без накопичувальної системи пенсійне забезпечення не буде ефективним – експерти

18 июля, 08:00  Экономическая  Украина

Із 12 млн українських пенсіонерів 8 млн отримують тільки мінімальну пенсію в 1312 грн. При цьому середній розмір пенсії станом на квітень цього року був 1828 грн.  Тобто де-факто більшість пенсіонерів в Україні живуть за межею бідності. Нинішня пенсійна система необґрунтована, неадаптована до сьогоднішніх реалій. Досі владу більше турбувало, як владнати проблему з дефіцитом Пенсійного фонду, а не як зробити пенсійне забезпечення ефективним.

 

Про всі ці проблеми йшлося на засіданні Ради з питань соціальної політики Аграрної партії за участю експертів. Зокрема, обговорювали, чи стане початком дієвих змін урядовий законопроект №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», прийнятий Верховною Радою 13 липня у першому читанні та за основу.

 

Документ, який, до речі, підтримали 282 нардепи, передбачає підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію з теперішніх 15 до 25 років у 2018 р. і далі - за наступні десять років  - він буде підвищуватися щорічно ще на рік, доки у 2028 році не досягне 35 років. При цьому в законопроекті прописано можливість покупки до 2 років страхового стажу, котрих не вистачає.

 

 

«Новий законопроект можна розглядати лише як старт стабілізації пенсійної системи. А вже наступним кроком повинно стати створення накопичувальних рівнів, як державного, так і недержавного. Оскільки кожний громадянин має мати не тільки соціальну підтримку від держави - обов'язкове пенсійне страхування, а й можливість додати в пенсійний фонд свої власні кошти - накопичувати собі на майбутнє»,  - зазначив голова Ради з питань соціальної політики Аграрної партії Валерій Ярошенко.

 

Однак для прозорого та ефективного функціонування накопичувальної системи має бути створено відповідні передумови. Кожному громадянину необхідні гарантії, що його кошти, вкладені в накопичувальний фонд, буде збережено, що гроші не зникнуть - як це сталося у банківській системі, - впевнені учасники засідання Ради з питань соціальної політики.

 

«Першою передумовою для накопичувального забезпечення мусить стати те, що у Кримінальному кодексі України мають бути криміналізовані статті щодо злочинів, пов'язаних із публічними коштами. Гроші, які акумулюються у недержавних пенсійних фондах, та й взагалі кошти людей, слід прирівняти до публічних фінансів. Це значить, що всі, хто має дотичність до цих грошей, - адміністратори, компанії з управління активами, члени рад НПФ - повинні звітувати як публічні особи і оприлюднювати декларації. Також слід створити регулятор, службу фінансових розслідувань і систему гарантування», - зауважила запрошена на засідання генеральний директор Української федерації убезпечення, експерт Галина Третьякова.

 

 

Вона спрогнозувала, що прийнятий Верховною Радою в першому читанні законопроект №6614 невдовзі зазнає суттєвих змін. У тому числі, фахівці пропонують прописати у документі: брутизацію заробітної плати, конкретизувати механізм «розщеплення» єдиного соціального внеску по відповідних фондах.

 

Учасники засідання також зійшлись на думці, що зараз важливо не допустити використання фінансової системи для того, щоб вона акумулювала гроші від середнього і найбіднішого класу, перерозподіляючи їх на олігархів (так, як працювала банківська система). Натомість, ці гроші треба спрямовувати в розвиток економіки, для створення робочих місць, на розвиток малого і  середнього бізнесу.

 

«І однозначно - потрібно проводити велику роз'яснювальну роботу серед населення. Щоб громадяни усвідомлювали, що вже з молоду потрібно сплачувати відсотки в пенсійний фонд й інші фонди соціального страхування - щоб розраховувати на достойну пенсію в майбутньому»,  - наголосив Валерій Ярошенко.

 

 

Нагадаємо, раніше у своєму блозі лідер Аграрної партії Віталій Скоцик висловив припущення, що пропоноване урядом підвищення норм страхового стажу стане ударом для мільйонів людей.

 

«В Україні, де мільйони фахівців працюють без офіційного працевлаштування і в умовах тіньової економіки, такі інновації означають, що багатьом людям фактично підвищують пенсійний вік, хоч і в непрямій формі. Насправді люди вимушені будуть виходити на пенсію значно пізніше. Це лише один аспект, що ілюструє двоякий характер пенсійної реформи. У нинішньому економічному й фінансовому кліматі вона не може бути ефективною. Бо для неї не зведено відповідний фундамент», - написав Віталій Скоцик.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу