КИЕВ
08:23
Брюссель
07:23
Москва
09:23
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Ціна нафти до кінця року може зрости до 65 доларів за барель – Віталій Скоцик

19 августа, 15:15  Экономическая  Украина
Виталий Скоцик, Аграрная партия Украины

Зростання цін на нафту потягне за собою і підвищення вартості українського зерна. Окрім того, що українські аграрії будуть у виграші, при ціні понад 50 доларів за барель стає вигідним виробництво біопалива. Цей напрям Україна повинна розвивати.

Про це заявив голова Аграрної партії України, перебуваючи з робочим візитом у Запоріжжі. 

 

«Імовірно, що країни, бюджет яких формується на основі вуглеводнів, будуть нарощувати їхнє виробництво. Тому очікувати стрімкого зростання ціни не доводиться. Якби розвиток світової економіки повернувся до темпів 2007-2008 років, ціна нафти швидко зростала б. Але серйозного підйому економіки у світі не помітно. Наприклад, Китай не демонструє зростання рівня 2008 року. Тому і попит на нафту не буде значним. Але до кінця цього року зростання ціни можливе до рівня 60-65 доларів за барель», - припускає економіст.

 

Разом з тим, Віталій Скоцик не виключив, що на формування ціни на нафту впливатимуть і геополітичні чинники.

 

«Цілком можливо, що це один з елементів геополітичної боротьби. Не можна виключати, що частково задіяно той сценарій, який був у 1984 році між основними виробниками нафти. Світ сьогодні - це жорстка конкуренція, тому економічні війни були, є і будуть», - говорить Віталій Скоцик.

 

На його думку, для України зростання ціни на нафту є важливим питанням, бо разом з нею підвищаться ціни на основні експортні культури України - передусім кукурудзу. Це дасть аграріям можливість більше заробляти і виходити на нові напрямки переробки, які мають значення для енергетичної безпеки.

 

«Виробництво біопалива економічно доцільне тоді, коли ціна нафти вища, ніж 50 доларів за барель. У всіх країнах воно дотаційне, але з кожним роком зростає. Чому? По-перше, це диверсифікація енергозабезпечення своєї країни. По-друге, енергетична безпека. По-третє, країни заробляють не на біопаливі, але на всьому тому, що виробляється у кластері навколо виробництва біопалива. При ціні $50 дотувати виробництво біопалива практично непотрібно. І одразу ж зростає попит на продукцію, яка використовується у виробництві біопалива - кукурудзу й ріпак», - каже лідер аграріїв.

 

За його словами, Україна має необмежений потенціал виробництва біопалива. Однак недолуге управління економікою не дозволяє його розвинути.

 

«Ми фактично не виробляємо біопалива, при цьому є другими за виробництвом ріпаку після Канади. Весь цей ріпак переважно переробляють на біопаливо в Західній Європі. Нам треба розвивати цей напрям, зміцнюючи енергетичну безпеку і створюючи робочі місця. Це одне з завдань для Аграрної партії, коли вона працюватиме в парламенті наступного скликання. У нинішнього складу парламенту я волі до таких змін не бачу», - підкреслив Віталій Скоцик. 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу