КИЕВ
16:31
Брюссель
15:31
Москва
17:31
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Зменшення нардепів не вирішить всі питання, які є у суспільства до парламенту, – політолог

27 января, 09:00  Политическая  Украина

 

Частково ідея скорочення депутатів ВРУ може бути популярна в Україні, але насправді вона зовсім не зекономить державні кошти і погіршить представництво регіонів. Про це заявив політолог Олексій Якубін.

 

скорочення депутатів ВРУ, політолог Олексій Якубін, законопроэкт

 

Експерт зазначив, що до питання зменшення в Україні кількості народних депутатів потрібен раціональний підхід, адже нинішня кількість нардепів, зокрема 450, відповідає певним пропорціям у суспільстві.

 

"Тобто зараз припадає приблизно 100 тис. людей на одного депутата. Якщо ми уявимо собі скорочення кількості депутатів, то це буде значно більше людей на одного народного депутата. І це, до речі, буде погіршувати представництво", –  заявив Олексій Якубін в ефірі інформаційно-аналітичного проєкту "Чудова четвірка" на телеканалі ZIK під час включення.

 

Він вважає, що частково ідея скорочення депутатів може бути популярна в Україні, але насправді вона зовсім не зекономить державні кошти.

 

"Тому що для бюджету трильйон гривень – це майже непомітні суми, тим паче, що весь апарат ВРУ залишиться той самий. По-друге, ця ідея погіршить представництво регіонів. Тоді у нас буде така кількість депутатів, як в країнах з 10-15 мільйонами населення. Наприклад, у Греції сьогодні є 300 депутатів. Але там населення до 15 мільйонів громадян", – розповів політолог.

 

Окрім цього Олексій Якубін додав, що зменшення нардепів не вирішить всі питання, які є у суспільства до парламенту.

 

"Тому я, навпаки, за те, щоби ми збільшили кількість народних депутатів. Бо чим більше їх, тим більше будуть відкриті можливості для людей, які не пов’язані з олігархічними групами", – сказав політичний експерт.

 

Нагадаємо, раніше в Офісі президента повідомили, що зменшення кількості народних депутатів України до 300 осіб пов’язане з реформою децентралізації та необхідністю збільшення фаховості парламенту.

 

Додамо, що законопроєкт щодо скорочення кількості народних депутатів має потрапити на голосування в сесійну залу ВР на останньому пленарному тижні січня — до початку наступної сесії парламенту.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу