КИЕВ
16:53
Брюссель
15:53
Москва
17:53
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Політолог Гарань пояснив як результати місцевих виборів показують зближення різних регіонів України

20 ноября, 11:00  Политическая  Украина

 

Результати місцевих виборів 25 жовтня, а також другого туру обрання низки міських голів показали, що ситуація з вподобаннями електорату є мозаїчна. До 2014 року Схід та Південь країни були пофарбовані в один синій колір "Партії регіонів". Так, ОПЖЗ перемогла у декількох областях, проте ніде ця партія не складає більшості в облрадах. Думки мешканців різних областей  України поступово зближуються. Про це розповів Олексій Гарань – науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва – під час дискусії, присвяченої річниці Революції Гідності на тему трансформації свідомості українців південних та східних областей за останні 7 років.

 

Політолог, Гарань,  результати місцевих виборів, революція гідності.

 

Експерт підкреслив, що в цих областях з'явилася конкуренція між уламками "Партії регіонів" та місцевими партіями мерів. "На жаль, не так помітні результати партій, котрі ми називаємо національно-демократичними, у будь-якому випадку бачимо, що одна політична сила вже не має монополії на електорат. Навіть в Одесі, де одіозний Геннадій Труханов боровся з ще більш одіозним Миколою Скориком", – відзначив Гарань.

 

На Сході та Півдні досі проросійські сили беруть багато голосів виборців, проте плюралізм думок розширився, що доводять результати деяких досліджень "Демократичних ініціатив". Так, якщо загалом по країні в геополітиці повністю обвалився проросійський вектор, і більшість підтримує вступ України до Євросоюзу та НАТО, то в південних та східних областях думки не такі однозначні. Проте на підконтрольній владі частині Донбасу вступ нашої держави до НАТО підтримує вже 24% мешканців, лише близько чверті, проте у 2013 році прихильників альянсу було взагалі 0%.

 

Більшість українців віддають перевагу загальнонаціональній, а не регіональній  ідентифікації, навіть на Донбасі. Більш тривожна ситуація в цьому сенсі на Закарпатті, де загальнонаціональній ідентифікації віддають перевагу 38% громадян, а регіональній – 23%.

 

Зближення позицій відбувається навіть щодо найбільш контраверсійних питань за роки незалежності. Так, декомунизаційні перейменування населених пунктів не сприймають до третини громадян на Сході, Півдні та, навіть, у Центрі. На Заході ж більшість задоволена перейменуваннями.

 

На питання, що відзначати, 8 (День жалоби та примирення) чи 9 травня (День перемоги над нацизмом), більшість на Заході, Центрі та Півдні відповіли, що потрібно поважати обидві дати. На Сході голоси розділилися приблизно навпіл – майже по 40%. Дивну одностайність українці продемонстрували щодо винуватців Другої світової війни. Так, на Заході 63,2%, у Центрі 59,8%, на Півдні 50,7% та на Сході 43,7% опитаних вважають що війну розв’язали Німеччина разом з СРСР. Несподівані результати, проте вони говорять про те, що правильна інформаційна політика дає свої плоди.

 

Визнають воїнів УПА борцями за Незалежність України більшість на Заході (68,2%) та у Центрі (43%). На Півдні та Сході думки розділилися практично навпіл близько 30% на це питання відповіли "так", стільки ж висловилося негативно. Ще 10 років тому уявити собі подібні результати такого опитування було б неможливо. Також більшість в усіх регіонах України визнають УНР борцем за незалежність у 1917-1921.

 

"Історична пам'ять викликала найбільші суперечності серед українців Сходу та Півдня. Проте капля камін точить. Потрібно й надалі проводити роз’яснювальну роботу. Втім, ключ до єдності країни все ж таки знаходиться у соціально-економічному розвитку держави, зайнятості населення, пенсійній реформі, децентралізації тощо", – підсумував Гарань.

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу