КИЕВ
07:49
Брюссель
06:49
Москва
08:49
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Політологи назвали умови, коли «слуги» стануть співпрацювати з Кернесом у Харкові

11 ноября, 16:00  Политическая  Украина

 

Представники політичних сил "Блок Кернеса — Успішний Харків" та "Слуга народу" зможуть співпрацювати в Харківській обласній раді. В міськраді коаліція малоімовірна. Про це в ефірі Суспільного говорили політологи Юлія Біденко та Антон Авксентьєв.

 

 

Блок Кернеса  Успішний Харків, Слуга народу, Харківська обласна рада, Харків, міськрада, Суспільне,   політолог, Юлія Біденко, Антон Авксентьєв, вибори, результати виборів, Генадій Кернес, Блок Кернеса Успешный Харьков, Слуга народа, Харьковский областной

 

"На відміну від Харківської міської ради, я вважаю, що в обласній раді коаліція як більш-менш довготривале явище — більш ймовірна. По міській у мене багато питань. Я не знаю, чи готовий "Блок Кернеса — Успішний Харків" ділити портфелі у виконкомах або створювати сталу коаліцію і відверто йти на об'єднання. Але в обласній такі випадки відомі", — коментує Біденко, передає Суспільне новини.

 

На її думку, в ситуації, коли реформа децентралізації не завершена, посада голови облдержадміністрації залишатиметься ключовою.

 

"І саме персональне лідерство голови Харківської облдержадміністрації стане тим ключовим фактором, який, можливо, об'єднає "Слугу народу" з "Блоком Кернеса" і якусь частину інших фракцій, які згодні або голосувати спільно з питань бюджету, або у яких немає особистісних чи економічних конфліктів на рівні Харківщини... Або частково переманюватимуть депутатів, або запрошуватимуть на рівні партнерів", — розмірковує політологиня.

 

Вона схиляється до того, що членів "Європейської солідарності" у такому об'єднанні в облраді не буде.

 

"Вони зараз зайняли таку нішу опозиції принципової, опозиції, яка керується ідеологічними настановами... Можливо, буде сегментація, не те щоб "тушкування" як таке, але окремі депутати, навіть з ОПЗЖ або з певних блоків, доєднуватимуться", — припускає Біденко.

 

Якщо "Блок Кернеса" та "Слуга народу" стануть партнерами в облраді, разом вони матимуть 63 голоси. Цього замало, вважає політолог Антон Авксентьєв.

 

"В умовах коронавірусу, коли потрібен 61 депутат для прийняття рішення, це мало. На мою думку, ключовий фактор — те, що у нас немає в законодавстві поняття коаліції депутатських фракцій на місцевому рівні. На відміну від парламентського. Це будуть точкові домовленості. Імперативний мандат у нас запрацює через рік, у перший рік повноважень для депутатів є імунітет, їх не можуть виключити. Тому будуть домовлятися персонально з депутатами, щоб це була стабільна коаліція не на 60, а на 70, 80 голосів. Ми це побачимо, я думаю, десь за місяць, по перших голосуваннях", — говорить Авксентьєв.

 

Він також не виключає, що серед депутатів можуть обговорюватися формати коаліції проти команди Кернеса.

 

"Я думаю, що зараз йдуть торги усіх з усіма. Ви бачите цю арифметику. Тут теоретично, арифметично, можлива й "антикернесівська" коаліція", — говорить політолог.

 

У Харківській міськраді, за спостереженнями Авксентьєва, утворилася "досить некомфортна ситуація" для команди Кернеса. Соратники міського голови отримали менше місць, ніж за нинішнього скликання.

 

На думку політолога, у міськраді можлива коаліція за участі трьох політичних сил: "Блок Кернеса", "Слуга народу" і "Партія Шарія".

 

Юлія Біденко вважає, що необхідність сталої коаліції у міськраді перебільшена.

 

 

"Я також бачу там "Партію Шарія", але я б хотіла сказати, що, безумовно, потрібна більшість для того, щоб приймати рішення, які вигідні групі Кернеса, але в принципі, як силі, яка заявляє про своє домінантне становище в місті, створення такої постійної сталої коаліції з підписанням договорів про наміри — це не вигідно. Їм вигідно працювати точково з депутатами. Просто процес перемовин він буде, буде складніший, ніж був раніше, коли депутатів просто поінформували, як їм потрібно голосувати", — вважає Юлія Біденко.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу