КИЕВ
13:35
Брюссель
12:35
Москва
14:35
Вторник, 19 марта 2024

Новости



"Замнути" скандал з братом Єрмака не вийде навіть на тлі пандемії і економічної кризи, - політолог

03 апреля, 11:19  Политическая  Украина

 

Чим довше президент зберігає мовчання в історії з братом Андрія Єрмака, тим гіршою стає ситуація. Для влади вцілому. Тому що виглядає це або як приховування, або як безпорадність. Або ж, як і те й інше одночасно, що найбільш ймовірно в ситуації, що склалася. Таку думку висловив у своєму Телеграм-каналі керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку.

 

брат Єрмака, Андрій Єрмак, скандал, плівки, торгівля посадами, офіс президента, кличко, Ігор Рейтерович,  брат Ермака, Андрей Ермак, скандал, пленки, торговля должностями, офис президента, Кличко, Игорь Рейтерович.

 

За його словами, звільнення або, як мінімум, відсторонення Андрія Єрмака на час проведення розслідування було б правильним кроком з боку президента.

«Корупція на топ-рівні - це те, чого найбільше боялися і бояться в команді глави держави. І тt, з чим обіцяли безкомпромісно боротися. Зрештою, це фетиш, за допомогою якого Зеленський прийшов до влади. Але ніякого звільнення або відсторонення в доступному для огляду майбутньому не буде», - каже політолог.

По-перше, на думку політолога, очевидно Зеленський дуже залежний від Єрмака, з ним комфортно працювати - позначається багаторічна дружба, він дає результат (в розумінні глави держави) і виступає відмінним громовідводом (що дуже важливо для президента, який зациклений на особистому рейтингу) .

«По-друге, абсолютно не зрозуміло, на кого сьогодні можна поміняти Єрмака. Сергій Шефір та Іван Баканов теоретично можуть зайняти його місце, але ось чи захочуть самі - велике питання. А далі лава запасних абсолютно порожня. Розраховувати на прихід класичного бюрократа, який займеться виключно забезпеченням діяльності канцелярії президента, наївно», - говорить Рейтерович.

Він наголошує, посада глави Офісу президента вже давно - одна з ключових в державі. І можливості, які вона надає, воістину безмежні. Скандал з братом Єрмака це тільки підтвердив.

«По-третє, на Єрмаку дуже багато зав'язано. Починаючи від обміну полоненими і закінчуючи Києвом. Перше важливо в контексті зовнішньополітичних ініціатив Зеленського, друге - в контексті протидії пандемії. Київ - своєрідний маркер здатності влади протистояти COVID-19», - зауважив політолог.

Точніше, на думку політолога, таким маркером столиця могла б стати - але поки Кличко в чисту переграє Офіс президента

«Як в публічній сфері, зверніть увагу, що президент не відвідав жодної лікарні, що само по собі дуже показово, особливо на тлі його попередніх «рейдів» по ??регіонах, так і соціально-економічної  - поки Київ сам справляється з викликами, за рахунок свого бюджету, а з загальних питань протидії пандемії не просить, а вимагає від центральної влади прийняття необхідних рішень. Втім, не виключено, що найближчим часом Офіс президента спробує перехопити ініціативу в столиці, як, до речі, і в інших великих містах, щоб утримати рейтинг президента. І займатися цим буде Єрмак», - говорить Рейтерович.

Він зауважує, що в результаті вийде погано - тому що однією рукою намагаючись зміцнити рейтинг Зеленського, другий Єрмак буде його валити далі.

«Ми почули лише малу частину плівок, далі буде більше і набагато конкретніше. З сумами, прізвищами і посадами. І зам'яти скандал не вийде. Навіть на тлі пандемії і економічної кризи, на що дуже сподіваються в Офісі президента. Просто тому, що криза - це в тому числі наслідок кумівства і корупції вже нової влади», - говорить експерт.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу