КИЕВ
17:16
Брюссель
16:16
Москва
18:16
Вторник, 16 апреля 2024

Новости



Верховна Рада восьмого скликання попрощалася зі своїми виборцями.

30 июля, 14:00  Политическая  Украина
Верховна Рада України

Цього місяця Верховна Рада восьмого скликання попрощалася зі своїми виборцями. Народні депутати встигли розглянути й ухвалити в цілому Виборчий кодекс і на цьому фактично розійшлися, щоб пірнути в хвилі дострокових парламентських виборів, які відбувалися все ще за старою змішаною системою. У новий склад зайшло не так уже й багато ветеранів законотворчої діяльності - їх витіснили потужні лави партії «Слуга народу». За попередніми результатами, ця політична сила самостійно може мати більшість голосів у Верховній Раді. Українські ЗМІ вже залучили до вжитку слово «монобільшість» і вправно ним оперують.


Народні депутати впродовж майже всього місяця розглядали поправки, які надійшли під час підготовки Виборчого кодексу до другого читання. Окрім того, парламентарії активно обговорювали тему повернення повноважень російської парламентської делегації в ПАРЄ. Це рішення називали першим «ворожим проривом» українського дипломатичного фронту за п'ять років та серйозним сигналом загрози для держави. Лунали думки й про те, що ніякої антипутінської коаліції у Європі не було, а до ЄС і НАТО нам іще далеко. Над виборчим законодавством працювали до 11 липня. Народні обранці завершили розгляд усіх 4568 поправок до Виборчого кодексу, який передбачає проведення перегонів за відкритими партійними списками, і 230 голосами ухвалили законопроект у цілому.


Окрім того, за ініціативи фракції Радикальної партії Олега Ляшка відбулося позачергове пленарне засідання Верховної Ради. Для його скликання напередодні було зібрано 158 підписів народних депутатів (необхідно 150). На цьому засіданні народні депутати розглянули й ухвалили проект змін щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості, а також зміни щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти їх статевої свободи.


Верховна Рада також узяла за основу проект закону про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручників або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами. У цілому ратифіковано угоду про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів та урядом Держави Ізраїль. За основу та в цілому проголосували зміни до деяких законодавчих актів щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів. Внесено зміни до закону про альтернативні джерела енергії щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами. Парламент заслухав звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, створеної для проведення розслідування відомостей про напади на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Його доповів голова ТСК Борислав Береза. А також заслухали інформацію заступниці голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляни Фещук.


А завершилася каденція восьмого скликання непорозумінням із Президентом та Головою Верховної Ради. В. Зеленський звернувся до А. Парубія з проханням провести позачергове засідання парламенту, щоб розглянути три невідкладні, на його думку, законопроекти. Однак сесію на той час уже було закрито, тому глава парламенту повідомив, що за таких умов зібрати можна тільки позачергову сесію. Так завершилася робота Верховної Ради восьмого скликання.


Цього місяця народні депутати так і не дочекалися, щоб Президент підписав ухвалений Закон «Про тимчасові слідчі комісії». Без реакції очільника країни залишився також і закон про Пласт.


Протягом місяця в парламенті двічі відбувалися години запитань до уряду. Із доповідями виступав міністр молоді та спорту Ігор Жданов та віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

 

 

 

Джерело: Голос України

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу