КИЕВ
09:53
Брюссель
08:53
Москва
10:53
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Ідеологія на цих виборах програла емоціям – експерти

24 апреля, 18:15  Политическая  Украина

Політтехнологи Порошенка через свої помилки звузили його можливості конкуренції за електорат і навіть підіграли Зеленському, недооцінивши його як суперника. Водночас системна робота штабів чинного президента на місцях забезпечила його проходження в другий тур і ще зіграє на виборах до ВРУ.

 
Про це йшлося під час круглого столу «Штабна кухня: як спрацювали команди обох кандидатів у другому турі?», організованого з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку» 24 квітня в прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини».

 
На думку політолога Ростислава Балабана, штаб Зеленського на цих виборах продовжив тренд «Жити по-новому», який насправді було задано ще в 90-х. При цьому «слугу народу» недооцінили як конкурента.

 
«У Порошенка вважали основним опонентом Юлію Тимошенко. А антикампанії проти Зеленського не було. Йому навіть підіграли, щоб вибити Тимошенко з гри. Між першим і другим туром Порошенко продемонстрував стресостійкість і здатність переформатовуватися. Якби кампанія тривала в такому режимі весь рік, він мав би шанси перемогти», - вважає Ростислав Балабан.


 
 

 

Керівник політичних програм Центру соціальних технологій «Соціополіс» Ярослав Макітра відзначив, що в штабі Зеленського краще працювали з емоціями виборців, протиставляючи радість страхові.

 
«Кампанія Зеленського більше влучила в суспільний запит поваги і справедливості. У кампанії Порошенка з цим були проблеми: «або я, або Путін» - це був верх неповаги до громадян», - вважає експерт.


 
 

 

Керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович відзначив, що адмінресурс на цих виборах намагалися використовувати всі основні кандидати, оскільки глава держави в нинішніх умовах не має на нього монополії. Крім того, окрему скрипку грало керівництво МВС, виступаючи на боці опозиції.

 
«Ідеологічна кампанія Порошенка була схожою з кампаніями 2004 і 2014 років, бо її робили ті самі люди. Але українська політична нація за останні 5 років зробила серйозний крок уперед, тому це не спрацювало. Водночас, успіхом Порошенка є вихід у другий тур, забезпечений роботою оргструктур на місцях, активною агітацією. Динаміка його рейтингу почала змінюватися, коли сам кандидат пішов до людей. Якби така комунікація з виборцем була і перед першим туром, результат міг би бути кращим», - підкреслив політолог.


 
 

 

Парламентська кампанія відрізнятиметься від президентської, а тому віртуальна партія, яка намагатиметься всім сподобатись, не зможе бути успішною, - вважає Валерій Димов, директор Центру суспільно-інформаційних технологій «Форум».


«На парламентських виборах саме ідеологія переможе. Але без забезпечення людьми, які її доноситимуть, важко буде обійтися. Піднімаються ставки тих фахівців, які вміють працювати із оргресурсом. Ризик же команди Зеленського в тому, що у неї дуже строкатий електорат, у якому кожен малював свої надії. Зеленський ще не взяв кредит довіри, а перед ним уже рахунки, за якими треба платити. Зокрема, і від Медведчука з Путіним. Зверніть увагу, що Путін не привітав його з перемогою», - каже експерт.


 

Увійшовши в другий тур, Порошенко вже почав формувати свою парламентську кампанію, - вважає голова аналітичного центру «Інполіт» Сергій Биков.


«Заява про проведення праймеріз в оновленому БПП відкриває шлях до нового Виборчого кодексу. Якщо він буде ухвалений, це дасть можливість оновити команди партії на місцях. І вже нові кадри можуть забезпечити перемогу нового складу політсили Порошенка на виборах до ВРУ», - припускає експерт.

 

На думку Сергія Бикова, новообраному президенту Зеленському варто створити умови, щоб він сформував силовий блок. Це стане лакмусом його політичної компетентності. Імовірно, що свою посаду в МВС збереже Арсен Аваков, що вдарить по іміджу президента Зеленського.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу