КИЕВ
07:04
Брюссель
06:04
Москва
08:04
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Медична і пенсійна реформи не спрацюють без якісної земельної реформи – Віталій Скоцик

22 июня, 15:22  Политическая  Украина

Для проведення якісної пенсійної і медичної реформ потрібна здорова економіка. А забезпечити її розвиток можна лише шляхом створення доданої вартості в АПК.

 

Про це заявив в ефірі телеканалу «112» лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

«Пенсійна реформа, яку хоче впровадити уряд, передбачає, що в наступному році Пенсійному фонду додатково потрібно буде орієнтовно 42 млрд. грн. При дефіциті Пенсійного фонду у 141 млрд. грн. цю суму взяти ніде, окрім з кишень платників податків, підвищуючи самі податки», - зазначив Віталій Скоцик.

 

За словами політика, сьогоднішня солідарна система пенсійного забезпечення не стимулює людей прозоро сплачувати податки, бо ніхто з працюючих не знає, які виплати отримуватиме після виходу на пенсію і чи отримуватиме взагалі. Разом з тим, люди не готові робити накопичення на старість самостійно через відсутність стабільності і недовіру до влади.

 

«У країні обов'язково потрібно розвивати як державні, так і недержавні накопичувальні пенсійні фонди. Сьогодні бюджет Пенсійного фонду складає 284 млрд. грн, а активи 64 недержавних пенсійних фондів - 2-2,5 млрд. Приклади накопичень є, але велика проблема - на фоні падіння банківської системи та загальної нестабільності люди бояться вкладати туди свої гроші», - зазначив Віталій Скоцик.

 

Політик наголосив, що безумовно перегляд пенсій потрібен, адже сьогодні 8 млн. пенсіонерів живуть за межею бідності.

 

«З 12 мільйонів пенсіонерів 8 мільйонів отримують мінімальну пенсію у 1312 грн. Це хіба що чверть від тієї суми, яка фактично потрібна людині на дуже скромне життя», - каже Віталій Скоцик.

 

Однак, за його словами, нинішнє перекладання грошей з однієї кишені в іншу при економічній стагнації і переході все більшої кількості підприємців у «тінь» - ситуацію не змінить. Як не змінить її і пенсійна псевдореформа від Уряду, відповідні законопроекти щодо якої сьогодні нібито були передані до парламенту. Щоб витягнути людей зі злиднів, повинна працювати економіка.

 

«Сьогодні усе намагаються реформувати - розглядають то один законопроект, то другий. Але навряд чи можна знайти людину в стінах парламенту, яка розуміє, як усі ці зміни позначаться на економіці в комплексі», - говорить політик.

 

Віталій Скоцик наголосив, що без якісного проведення земельної реформи розраховувати на ефект від інших реформ не варто.

 

«В основі реформ має лежати здорова економіка. У нашій країні основа економіки - це земля. 71% території нашої держави - це аграрне виробництво. Це ресурс, де ми можемо швидко заробити гроші, щоб запустити інші галузі. Якщо сьогодні на одному гектарі землі в Україні створюється 260 доларів доданої вартості, то в Західній Європі цей показник в середньому - 2600 доларів. Усе це робочі місця, заробітні плати, купівельна спроможність, наповнення бюджетів. Коли ми вийдемо хоча б на такий показник - у нас будуть гроші на якісне проведення медичної, пенсійної та інших реформ», - каже Віталій Скоцик.

 

Політик переконаний, що сьогодні головне завдання - не дати вкрасти землю купці спекулянтів та якісно завершити земельну реформу. 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу