КИЕВ
12:43
Брюссель
11:43
Москва
13:43
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Від радості до обурення

01 апреля, 06:11  Политическая  Украина

Радіо Свобода зібрало реакції кандидатів на результати чотирьох екзит-полів, оголошені одразу після закриття виборчих дільниць. Усі опитування показали, що президентські вибори-2019 відбудуться у два тури, а найбільший рівень підтримки опитані виборці виявили Володимиру Зеленському, Петру Порошенку та Юлії Тимошенко.


Як свідчать дані Національного екзит-полу, наведені станом на 18:00, найбільше голосів виборців під час голосування на чергових президентських виборах в Україні 31 березня може отримати актор Володимир Зеленський - 30,4%.


Після оприлюднення даних екзит-полів кандидат у президенти України, Володимир Зеленський заявив, що йому «все одно», хто з кандидатів вийде з ним у другий тур.


«Мені все одно з ким бути у другому турі, слава Богу, це не я вирішую, а народ України», - сказав Зеленський 31 березня після оприлюднення даних екзит-полів. «Почуваю себе нормально, є невелике хвилювання, я ж людина. Поруч зі мною, моя дружина, мої друзі... Це просто дуже велика відповідальність. Я розумію, що це таке, ця відповідальність», - сказав Зеленський у коментарі кореспондентові Радіо Свобода.


Чинний (до остаточного оголошення ЦВК результатів виборів) президент України Петро Порошенко за даними національного екзит-полу отримав - 17,8% підтримки.Президент України Петро Порошенко заявив, що не відчуває «ейфорії» після оприлюднення результатів екзит-полів.


«Я критично і тверезо розумію той сигнал, який суспільство подає сьогодні чинній владі. Це є суворий урок для мене і для всієї нашої команди. Це є абсолютно серйозний привід для ретельної роботи над помилками, допущеними протягом останніх років», - сказав Порошенко.


Він додав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром» і звернувся до молодих людей із закликом підтримати його у другому турі президентських виборів.


Петро Порошенко заявив, що голосуванням 31 березня українці «зламали російський сценарій першого туру».


«Точно не Порошенка вони (Росія - ред.) хотіли бачити в другому турі. Нічого в них не вийшло. Дозвольте висловити припущення, друзі і недруги з Росії: українці так само зламають вам сценарій і другого туру. Побачите», - сказав Порошенко.


Кандидатка у президенти України Юлія Тимошенко вже назвала маніпуляцією оголошені дані екзит-полів, за якими вона має третій результат і може не потрапити у другий тур.


«Доля другого місця президентських виборів залишатиметься невизначеною до підрахунку протоколів з мокрими печатками», - заявила Тимошенко під час першої прес-конференції у Києві.


Юлія Тимошенко стверджує, що команда політичної партії «Батьківщина» провела «всеохопний екзит-пол, щоб знати реальну картину», за результатом якого - у Володимира Зеленського 27% підтримки, у Юлії Тимошенко 20,9%, а у Порошенка 17,5%.


На думку Юлії Тимошенко, «покладатися в країні без демократії, справжньої соціології з мільярдними ресурсами, які викладені на підкуп виборців», можливо тільки на протоколи дільничних та окружних виборчих комісій з мокрими печатками та оригінальними підписами.


«Я стверджую, що наша команда проводить паралельний підрахунок голосів, які ми розпочнемо оголошувати з 24:00. Це означає, що ми будемо отримувати копії протоколів в електронній формі з кожної дільниці. Ми розраховуємо до кінця завтрашнього дня зібрати оригінальні протоколи з мокрими печатками та підписами і пред'явити їх суспільству», - повідомила Тимошенко.


Лідер «Опозиційної платформи - За життя» Юрій Бойко, який набрав за результатами Національного екзит-полу 9,8% підтримки виборців, заявив, що розраховує потрапити у другий тур.

 


Джерело: Радіо Свобода

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу